Skip to content
Menu
Menu

Festival architektúry a dizajnu 2020: bude spájať históriu so súčasnosťou

(pv) – Piaty ročník Festivalu architektúry a dizajnu (FEAD) v Prešove bude spájať históriu so súčasnosťou. Prešovčania sa opäť môžu tešiť na prezentáciu množstva nápadov a inšpirácií v oblasti bývania a dizajnu, ale aj na zaujímavé doplnkové aktivity a sprievodný program.

Prešovský festival architektúry a dizajnu 2020 začne slávnostným otvorením 23. septembra 2020 o 16:00 na Hlavnej ulici pri zastávke MHD. Bohatý program potrvá až do 25.9.2020. Tento rok sa bude niesť v znamení hesla: „Kvalitnú prítomnosť nemôžeme budovať bez poznania minulosti.“ 

FEAD už po piatykrát spojí výtvarné umenie a architektúru za účasti zaujímavých hostí s cieľom spoločne hľadať inšpirácie a prinášať nové impulzy. Je spojený aj s okrúhlym 70. výročím vyhlásenia Mestskej pamiatkovej rezervácie. Tejto významnej udalosti bude venovaná konferencia v priestoroch Krajského pamiatkového úradu v Prešove spolu s panelovou výstavou.

Výnimočné architektonické diela

Počas troch festivalových dní nebudú chýbať výstavy, prezentácia investičných zámerov mesta Prešov, či prezentácie výnimočných architektonických diel. Na pešej zóne nájdete trhy s handmade výrobkami, výtvory z dielní umeleckých škôl a budete si môcť vyskúšať prezentácie na 3D okuliaroch. „Aj vďaka takýmto prvkom bude tohtoročný FEAD trochu iný a prinesie ešte viac noviniek,“ uviedol organizátor festivalu Peter Marcinko.

Pred budovou Šarišskej galérie si budete môcť na veľkoplošnej obrazovke pozrieť zaujímavosti zo sveta architektúry a dizajnu. Pre verejnosť a žiakov sú pripravené komentované prehliadky architektonických skvostov v centre mesta.

Okrem toho uvidíte súbor filmov o výnimočných architektonických dielach na Slovensku, ktoré získali prestížne ceny, a to Cenu Dušana Jurkoviča a cenu za architektúru CE-ZA-AR.

Žiakov, ktorí sa vlani zapojili do súťaže „Tvorivé hľadanie“ čaká prekvapenie v podobe tričiek s motívmi ocenených diel z minulého ročníka. Zároveň bude vyhlásená nová súťaž pre mladých prešovských kreatívcov.

V OC Eperia vo foyeri na prízemí bude pripravená výstava na tému Prešov v dobových fotografiách, ktorá potrvá od 18.9.2020 do 30.9.2020.

Foto: presov.sk, pk