Skip to content
Menu
Menu

Knižnica, miesto pre celú rodinu – potvrdzuje to aj festival Zvedavé čítanie

Je Prešov zvedavý? Dozvieme sa už tento víkend. Po dvojročnej pauze sa do metropoly Šariša vráti literárny festival pre celé rodiny – Zvedavé čítanie. Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove si v spolupráci s Občianskym združením Slniečkovo pripravila pre svojich čitateľov a verejnosť rozmanitý kultúrny program plný besied, odborných prednášok, tvorivých aktivít a hudby.

Literárny festival pre zvedavé deti a ich rodičov je špeciálne zameraný na podporu čítania v rodinách. „Druhý ročník festivalu sa uskutoční po dvojročnej pauze, keďže nám po minulé roky v jarných mesiacoch komplikovala situáciu pandémia. Sme nesmierne vďační, že tento rok sa stav postupne zlepšil a naša knižnica tak môže otvoriť svoje brány celým rodinám, napríklad aj počas Zvedavého čítania,“ uviedla Iveta Hurná, riaditeľka Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove.

Počas dvoch dní, teda v piatok 22. a sobotu 23. apríla, si OZ Slniečkovo a knižnica pre verejnosť pripravili pestrý literárny program, ktorý odštartuje sériou besied pre základné školy. „Spisovatelia z celého Slovenska, ale aj regionálni autori, ktorých sme pozvali ako hostí festivalu, najprv oslovia žiakov základných škôl a porozprávajú im, napríklad o ich vzťahu k literatúre,“ informovala riaditeľka Hurná a dodala: „vybraní autori sa neskôr presunú do materských škôl, kde detičkám prečítajú pred spaním svoje príbehy.“

Na Zvedavé čítanie prijali tento rok pozvanie spisovateľky Katarína Škorupová, Miroslava Ábelová, zároveň regionálne detské autorky Marka Staviarska, Gabriela Futová, nováčikovia Ivana Ondriová či Dávid Dziak a ostrieľaný „básničkár“ Valentín Šefčík.

V piatok podvečer si pripravili organizátori aj besedu pre verejnosť s hudobným hosťom, ktorým bude mladá talentovaná speváčka s poetikou v duši SKYVA. Hostí literárneho večera bližšie predstaví dlhoročná moderátorka Slovenského rozhlasu a propagátorka čítania Zuzana Belková.

Podľa jej slov na pár dní vymení domáce prostredie v Bratislave za Prešov, kde bude moderovať už spomínaný Literárny večer s autormi, ale aj besedy na školách so spisovateľkou Mirkou Ábelovou. „S Mirkou sa predstavíme aj publiku v Detskej knižnici Slniečko počas sobotného programu. Budem veľmi rada ak sa tam všetci stretneme, veď koniec-koncov, každý z nás je tak trošku zvedavý a väčšina z nás rada číta, tak prečo by sme túto krásnu záľubu spoločne nezdieľali?“

Zvedavé čítanie myslí na všetkých

Jarný literárny festival krajskej knižnice je teda určený nielen detskému čitateľovi, ale celým rodinám, ktoré by aj vďaka obdobným aktivitám knižnice mali nájsť spoločné zaľúbenie v literatúre. Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove tomu prispôsobila celý program Zvedavého čítania. „Sobotné podujatia, besedy, divadielka i odborné prednášky, či tvorivé dielne, budú prebiehať súčasne na dvoch poschodiach Detskej knižnice Slniečko so sídlom na Hlavnej 16. Dbali sme pritom na fakt, že program má osloviť deti, zároveň aj ich rodičov a starých rodičov, ktorí spoločne zavítajú k nám do knižnice, kde sa rozhodnú spolu prežiť príjemný deň medzi knihami,“ zdôraznila Iveta Hurná.

Deťom sa predstaví Hudobná škôlka uja Jana, ale aj divadelné predstavenie Hrnček var, či Kráľovstvo varešiek. Do knižných príbehov rodičov s deťmi vtiahnu herci z prešovských divadiel čítajúci v ukrajinskom jazyku, ale aj obľúbený pán Mrkvička. „Pre rodičov sme si pripravili užitočné prednášky Batoľa, predškolák…. samostatný čitateľ od Viky Marcinovej z Krajiny čitateľov a Mama má Emu, Ema má… tablet vysokoškolského pedagóga Pavla Izraela,“ doplnila riaditeľka krajskej knižnice.

Všetky dôležité informácie o literárnom festivale Zvedavé čítanie nájdete na stránke Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove.

Michaela Demková
Foto: KPOH