Skip to content
Menu
Menu

Rusínske divadlo DAD uvedie premiéru hry Detektor lží

Prečítať článok

(ako) – Hra Detektor lži od ruského autora Vasilija Sigareva bude v tomto roku prvou premiérou Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD). Táto 381. premiéra sa mala pôvodne uskutočniť už v apríli, ale opatrenia kvôli pandémii ju posunuli o pol roka. Predstavenie, ktoré režíroval Svetozár Sprušanský aj samotný ruský divadelný a filmový autor však sľubujú nevšedný kultúry zážitok.

DAD je jediným ukrajinským divadlom na Slovensku a tak tu môžeme hovoriť o celoslovenskej premiére. „Je to téma manželského súžitia po niekoľkých rokoch, ale všetky tieto témy sú zaobalené v humornom a komediálnom háve. S obľubou hovorím o tejto hre, že je to hra o škodlivosti pravdy, ale aj toto tvrdenie treba brať s humorným zveličením tak, ako je celá hra,“ povedal o hre režisér Svetozár Sprušanský, ktorý pre predstavenie vyberal aj hudbu a výpravu.

Trojica hercov skúšala dlho

Naštudovanie hry na jar prerušila koronakríza a tak sa s ňou trojica hercov musela popasovať dvakrát.

„Predstavenie ešte nebolo nažité, a tak sme ho začali opätovne skúšať už v auguste. Prekvapilo ma, ako rýchlo sme sa do toho opäť dostali,“ uviedol Jevgenij Libezňuk, ktorého manželku Naďu v inscenácii stvárňuje Ľudmila Lukačíková. Rolu Hynotizéra si zahral Jozef Pantlikáš. O preklad sa postaral Valerij Kupka.

Viete o manželstve naozaj všetko?

Skvelá komédia je o klamstve aj túžbe odhaliť pravdu. Jedno aj druhé môže byť opojnou drogou, ktorá sa v sekunde môže zmeniť na smrtiaci jed. Dej sa odohráva v obývačke jedného obyčajného panelákového bytu. Pani Nadežda nevie nájsť odpoveď na otázku: Kde môj manžel Boris skryl výplatu? A tak si na pomoc pozve domov hypnotizéra. Má objasniť veci, ktoré sú na prvý pohľad banálne. A neskôr aj fatálne. Totiž už po chvíli sa ocitne medzi nebom a zemou. Teda skôr uprostred tajomstiev tridsaťročného manželského vzťahu.

Prvá premiéra hry Detektor lži bude v piatok 18. septembra o 19.00 na Veľkej scéne DAD. Druhá premiéra je plánovaná na stredu 23. septembra.

Foto z predstavenia: DAD