Skip to content
Menu
Menu

TESLA STROPKOV / Expozícia

Prečítať článok

Zriadenie stálej expozície venovanej histórii jedného z najvýznamnejších elektrotechnických závodov na Slovensku – TESLA STROPKOV, a. s. úzko súvisí so 60. výročím jeho vzniku. Pri tejto príležitosti bola 1. októbra 2021 pod názvom TESLA 60 sprístupnená výstava v Kultúrnom stredisku v Stropkove. O jej úspešnú realizáciu sa zaslúžili Ing. Anton Hričan a Ing. Michal Kočan s tímom spolupracovníkov. Sústredené exponáty, predovšetkým telefónne prístroje vyrábané od roku 1961 a bohatý fotodokumentačný materiál, sa stali základom novootvorenej stálej expozície v Krajskom múzeu v Prešove – Kaštieľ Stropkov.

Výrobky značky TESLA Stropkov, ktoré v minulosti patrili a dodnes patria medzi najmodernejšie vo svojom odbore, tak dostali opodstatnenú pozornosť a adekvátny reprezentatívny priestor. Expozícia pripomína nielen žijúcim pamätníkom, ale aj širokej verejnosti dôležitú etapu regionálnych dejín, v ktorých je sprítomnená zručnosť a pracovitosť žien a mužov  Stropkova a jeho okolia. Rozsiahla škála autentických výrobkov a fotodokumentačné materiály umožňujú návštevníkovi oboznámiť sa s hlavnými míľnikmi viac ako 60-ročnej existencie akciovej spoločnosti TESLA Stropkov.

Ťažiskovými exponátmi sú najmä viacúčelové telefónne prístroje, systémy domofónov, spojovacia technika pre vojsko, komponenty pre automobilový, stavebný a elektronický priemysel. Súčasťou expozície sú dobové fotografie dokumentujúce výstavbu závodu, fotografie z prevádzok, osvedčenia  priemyselných vzorov Štefana Remetu a jeho kolegov z útvaru vývoja, reklamné materiály, katalógy výrobkov, diplomy, plakety, medaily, certifikáty a podobne.

Svojím obsahom jedinečnú expozíciu realizovalo Krajské múzeum v Prešove v spolupráci s TESLA STROPKOV, a.s.  a mestom Stropkov, ktoré zabezpečilo nový inštalačný nábytok. Vystavované exponáty poskytla TESLA STROPKOV, a.s., Krajské múzeum v Prešove – Kaštieľ Stropkov, súkromní zberatelia Ing. Matúš Pališin a Ing. Anton Hričan.

Na rozdiel od krátkodobých výstav predmetnú expozíciu je možné doplňovať o ďalšie dobové výrobky značky TESLA. Verná vizuálna prezentácia umožňuje návštevníkom spoznať výrobný program spoločnosti od jej vzniku až po súčasnosť. Dlhodobý postoj a vernostný vzťah obyvateľov Stropkova k tejto značke je skoncentrovaný a vyjadrený v slovách: „TESLA patrí k Stropkovu, Stropkov patrí k TESLE“.

Otvorenie expozície sa uskutoční 5. augusta 2022 o 15.00 h v Kaštieli Stropkov.

Mgr. Igor Lazorík
Krajské múzeum v Prešove