Skip to content
Menu
Menu

Vypočujte si nový album Úzkej Krajiny v dnešnom live streame

Prečítať článok

Stano Čorej vydáva tretí album Úzkej Krajiny inšpirovaný objavom držiteľa nobelovej ceny za fyziku Rogera Penrosea, za rok 2020. Novinku Elektromagnetický život predstaví už dnes spoločne s ďalšími jedenástimi muzikantmi v bezplatnom live streame na facebookovom profile kapely Úzka Krajina z Basem3nt Recording Studia Vlada „Randyho“ Gnepu. 

Roger Penrose vypočítal a vedecky dokázal, že vesmír je cyklický. Na začiatku všetko vzniká z jediného bodu, vzniká hmota, náš materiálny svet. Vesmír sa donekonečna rozširuje. Na konci, keď sa všetka hmota rozpínaním vesmíru zmení na energiu, stratí sa dimenzia priestoru a vzdialenosti. Vtedy sa vesmír zmení na singularitu, stane sa jediným bodom a rozpínanie začína odznova. To sa cyklicky opakuje.

„Keď som počul o tejto potvrdenej vedeckej teórii, začal sa mi v hlave odvíjať príbeh pre tento album. Príbeh o tom, čo musí dosiahnuť civilizácia mysliacich bytostí na to, aby dokázala vznik a zánik vesmíru premostiť bez deštrukcie jej znalostí a bytia, aby dokázala prežiť nekonečný počet týchto cyklov. Je to konceptuálna nahrávka, ktorá trvá cez 60 minút, pretože som chcel obsiahnuť bod nula až nekonečno. Je neuveriteľné, že žijeme v takomto svete,” reflektuje Stano Čorej.

Celý album má svoju časovú líniu a jednotlivé skladby obsahujú obrazy odvodené z vedeckej práce Rogera Penrosea, i autorov sci-fi žánru. Keďže Úzka Krajina je autorský projekt Stana Čoreja, je autorom hudby aj textov. „Pripravil som demá a na ich základe prebieha nahrávanie, ktoré v týchto dňoch dokončujeme. Oficiálne vyjde Elektromagnetický život v najbližších týždňoch. V stredu 16. júna ho predstavíme naživo v takmer finálnej podobe počas live streamu v dvanásťčlennej zostave.”

Hudobník opäť pozval do projektu Martina Husovského (spev, klávesy), Miša Kráľa (basa), Juraja Kováča (gitara), Mira Szirmaia (perkusie), Bohuša Hajducha (spev) a pridali sa k nim bubeník Stano Geci, Martin Jeriga, ktorý aranžoval sláčikové nástroje aj orchestrálne pasáže. Album je stavaný pre mužské aj ženské spevácke zbory a tak zostavu kompletizujú Júlia Smolková, Diana Dunčková, Zuzana Banková a Alexandra Tkáčová.

„Ešte som nerobil taký veľký projekt a prijal by som aj väčšiu zostavu, keďže je postavený aj pre orchester. Ale toto je optimálna zostava. Teším sa na dnešný live stream a dúfam, že sa dostaneme aj na živé pódiá. Niečo sa už črtá,” dodáva Stano Čorej, ktorý v Úzkej krajine hrá na gitare.

Po hudobnej stránke nadväzuje album na posledné dve skladby z predošlej nahrávky Poloľudia. Zatiaľ čo prvotina pozostáva zo skladieb, ktoré Stano Čorej zložil v priebehu desiatich rokov a Poloľudia vznikali  päť rokov, Elektromagnetické pole má takmer hotové za necelý rok aj s nahrávaním. „Som hrdý na tento projekt. Snažil som sa nepodľahnúť inštinktu nezasahovať do zložených vecí, práve naopak. Je to hlbšie, obsiahlejšie, niekedy máte pocit, že skladba končí, ale ona ide ďalej. S istou nadsádzkou to je pre mňa masívne, aj keď určite konceptuálne dielo.”

Známe sú už aj niektoré názvy skladieb. Obľúbená je (en)Tropická Dovolenka, nechýbajú Medzihry 1 a 2, orchestrálne intro, ktoré pripravil Martin Jeriga, Nohy z Papiera a „už teraz legendárna hitovka Vlado. Paranoidný Android Dva je zatiaľ pracovný názov ďalšej skladby,” prezrádza Stano Čorej.

Ako znie tretí album Úzkej krajiny s názvom Elektromagnetické pole si môžete vypočuť pred jeho oficiálnym digitálnym vydaním už v stredu 16. júna o 19. hodine na facebookovom profile Úzkej krajiny. Tento projekt podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Edo Kopček, PR manažér Úzkej krajiny
Foto: Tomáš Telepák