Skip to content
Menu
Menu

Začnite znova objavovať poklady Krajského múzea a jeho pobočiek

Prečítať článok

Krajské múzeum v Prešove je opäť otvorené pre všetkých návštevníkov. Otvorené sú aj naše pobočky, teda Kaštieľ v Stropkove a Kaštieľ v Hanušovciach nad Topľou. Napriek tomu, že v Rákociho paláci sme sa pustili do rekonštrukcie ďalších priestorov pre prezentáciu kultúrneho dedičstva, máme sprístupnené všetky naše expozície. Dodržiavame prísne hygienicko-ochranné opatrenia, intenzívne čistíme, dezinfikujeme a vetráme.

Prešov v Rákociho paláci ponúka v piatich rozľahlých expozíciách výnimočné exponáty pre milovníkov histórie šľachtických sídiel, umeleckej histórie, hodín, zbraní, numizmatík, ľudovej kultúry, ale tiež výstavu neživej prírody a vzácny slovenský drahý opál. Atraktívna je, stredoeurópsky jedna z najvýznamnejších, a v rámci Slovenska najrozsiahlejšia zbierka hasičskej techniky.

Výnimočná je výstava „Boje o Slovensko v roku 1919 a Francúzska vojenská misia“, nad ktorou prevzal záštitu mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Slovenskej republiky vo Francúzsku, Mgr. Igor Slobodník. Návštevníci môžu vidieť aj komornú výstavu grafík z tvorby národného umelca, maliara Oresta Dubaya.

Aktuálna panelová výstava v Kaštieli v Hanušovciach nad Topľou Vás prevedie Národnými parkmi Slovenska. Nielen pamätníkov poteší výnimočná výstava „Škola základ života“. Určite si nenechajte ujsť možnosť prehliadky krásneho Archeoparku, v ktorom cestujete v čase, ktorý Vás spolu s výstavou Živej archeológie prevedie aj obdobím praveku a včasného stredoveku.

Kaštieľ Stropkov ponúka okrem svojich expozícií: Sakrálne umenie Stropkov a okolia, Galéria obrazov Františka Veselého, Ľaľki (Bábiky), Sila fotografie – každodenný život v „starom“ Stropkove aj výstavu, ktorá bola smerovaná k Vianociam, ale pandemické opatrenia znemožnili jej sprístupnenie v tomto čase – „Medovnikárstvo – sladký pôžitok a vôňa Vianoc“. Taktiež sa môžete tešiť na novú expozíciu „Kaštiele PSK“.

Návštevníci sa majú skutočne na čo tešiť. Zážitky z prehliadok určite umocnia malebné interiéry a exteriéry našich priestorov, či historická studňa v Prešove, ktorá vraj vie vypočuť ľudské priania. Poďte sa presvedčiť. Tešíme sa na Vás.

Mgr. Dana Bumberová
Foto: Krajské múzeum Prešov