Skip to content
Menu
Menu

Žobrácka opera bola prvou premiérou novej sezóny v rusínskom DAD

Prečítať článok

Prvou premiérou v novej sezóne v Divadle Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove bolo piatkové uvedenie  inscenácie Žobrácka opera na domovskej hlavnej scéne. Inscenačný kolektív vedie režisér Kamil Žiška, a. h.

„Žijeme čudné časy, a tak nejaký veselý kontrapunkt z javiska sa podľa nás zíde divákom. Hra je i svojím záverom ladená optimisticky,“ poznamenal na margo príčin jej zaradenia do repertoáru DAD K. Žiška.

Riaditeľ DAD Marián Marko informoval, že prvé kontakty s cieľom pripraviť túto inscenáciu mali s režisérom počas tohoročnej jari. „Verím, že obavy z toho ako to bude po skúsenostiach z predošlých pandemických sezón, sa nenaplnia a že naša práca divákov poteší. Radosť nám urobilo aj to, že Kamil ponuku prijal a je to naša vôbec prvá spolupráca,“ vyjadril sa.

Po texte anglického autora Johna Gaya siahli preto, lebo je inšpiratívny. „Žije, je vitálny. Pôvodne paródia na veľké opery mala už pri svojej premiére v roku 1728 veľký úspech. My sme práve siahli po pôvodine,“ naznačil tým, že nedali prednosť adaptáciám tejto hry od Bertolda Brechta alebo Václava Havla. „Okrem komédie je to aj satira života vrchných vrstiev a súboj dvoch subriet prebieha v prostredí organizovaného podsvetia toho obdobia. Dostal som sa k textu, ktorému plne dôverujem,“ podčiarkol.

Na uznanlivú repliku K. Žišku, že je rád, že konečne prišiel do divadla k súboru, o ktorom počúva legendy a v ktorom pôsobili viaceré výrazné režijné osobnosti nedávneho i súčasného slovenského divadelníctva, reagovala umelecká šéfka súboru DAD herečka Ľudmila Lukačíková. „Pán režisér je voči nám veľmi tolerantný, optimista. To, čo od nás chce, je iný štýl hrania. Dávno sme tak nehrali, uvidíme ako to prijme náš divák. Uplatňujú sa mladí herci a takí, čo spievajú,“ poznamenala s úsmevom.

Aj preto v jej ponímaní je inscenácia kabaretom. Hlavnou dejovou postavou je Macheath zvaný Kapitán, vodca lupičskej bandy, záletník, ktorý sa dostane do milostného trojuholníka. Stvárňuje ho Vladimír Roháč, ktorý má už osobnú skúsenosť zo spolupráce s K. Žiškom na inej scéne. „Som v DAD piatu sezónu a táto spevavá veselohra je novinka. V hre je dosť skladieb a každá má inú podobu, navyše posúva dej. Moja postava je pestrá, taká s noblesou v každom sociálnom prostredí, kde sa vyskytuje,“ konštatoval. K. Žiška. K tomu uviedol, že na svojom konte má mnoho režijnej práce aj v autorskom divadle, ale aj rád dlhé roky hudbu k inscenácii komponuje. „V tomto prípade sa mi hudba na texty v rusínčine dobre skladala. Jazyk ma vedie harmonickým smerom,“ podčiarkol.  

„Partnerky“ kapitána stvárňujú Zdenka Kvasková (ako Lucy) a Zuzana Kovalčíková (ako Polly). Na javisku si zahrá dovedna 12 členov hereckého kolektívu, teda jeho podstatná časť.

K. Žiška sa v inscenačnom kolektíve zhostil okrem pozície režiséra a skladateľa hudby aj úlohy scénografa. Autorka kostýmov je tiež hosť – Janka Kadaňková. Dramaturgicky mala dielo na starosti domáca Terézia Mindošová.

DAD ako jediné profesionálne divadlo na Slovensku hrá svoje predstavenia v rusínskom jazyku a toto má originálny názov Жобрацка опера (text z viacerých mutácií preložil do rusínskeho jazyka Valerij Kupka). Je v 77. sezóne (vrátane tých, ktoré divadlo absolvovalo pod názvom Ukrajinské národné divadlo v Prešove) v poradí 390. premiérou. Na jej realizáciu DAD získalo dotáciu z Fondu na podporu kultúry národnostných menšín SR, od komisie pre rusínsku kultúru.

Jozef Jurčišin
Foto: Archív DAD / Branislav Štefánik