Skip to content
Menu
Menu

Ako sa pripravuje jahodový džem? Môžete ho ľahko zmeniť – všetko, čo potrebujete, je niekoľko guľôčok

Prečítať článok

5.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/pilipphoto).

Jahodový džem je povinnou súčasťou zoznamu domácich marmelád, ktoré si môžete v lete pripraviť. Jahody sú nepochybne jedným z najobľúbenejších druhov ovocia Slovákov. Recept na jahodový džem je triviálny, ale ja rada kulinársky experimentujem a pridala som niečo vlastné.

Ako pripraviť džem z jahôd?
Foto: shutterstock/pilipphoto

Čo sa týka konzervovania, nikdy som v tom nebola majsterka. Zvyčajne sa obmedzujem na nakladané uhorky a kompóty, ale minulý rok som sa rozhodla urobiť jahodový džem a vyšiel naozaj výborne. Vyšlo z neho tucet malých pohárov a moja svokra sa na mňa dodnes pozerá zachmúrene – veď nikto nevie variť lepšie ako ona. A predsa – môj jahodový džem bol taký dobrý, že ho svokra zjedla rovno z chladničky, keď si myslela, že to nikto nevidí. A to som do neho pridala len pár čučoriedok.

Recept na jahodový džem. Toto ovocie ho povzbudí

Ingrediencie:

2 kg sladkých, zrelých jahôd,

približne. 600 g cukru,

malá hrsť čučoriedok,

šťava vyžmýkaná z polovice citróna – nepovinné.

Ako pripraviť jahodový džem? Spôsob výroby:

Jahody dôkladne umyte a ošúpte stopky. Nakrájajte ich a vložte do hrnca, najlepšie s hrubým dnom. Pridajte čučoriedky a posypte cukrom.

Zapnite horák na stredne nízky oheň a všetko varte za občasného miešania. Počas varenia pridajte citrónovú šťavu – nie je potrebná, ale udrží svetlú farbu.

Keď sa cukor rozpustí a ovocie sa takmer rozpadne, znížte plameň na nízky a pokračujte vo varení. Pravdepodobne to bude chvíľu trvať – ja som svoj džem varila 4 hodiny a sem-tam som ho premiešala drevenou varechou.

Keď je džem hustý, pripravte poháre. Každý by mal byť sterilizovaný a čistý, rovnako ako viečka. Nalejte horúci džem do pohárov, pevne ich uzavrite a postavte dnom nahor. Potom ich prikryte dekou alebo uterákmi, aby pomaly vychladli.

Pre lepšiu chuť som pridala niekoľko čučoriedok.
Foto: pexels.com/veeterzy

Takto pripravený džem už nie je potrebné pasterizovať, pretože uzávery by sa mali samy vsiaknuť. Ak však chcete zabezpečiť, aby džem vydržal v pivnici dlhšie, pasterizujte poháre 10 minút v horúcej vode.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tento džem takmer nikto nepozná a je lepší ako jahodový džem. Perfektný na vafle

Pripravíte si lahodný džem na báze obľúbenej zeleniny. Kolegynky sa budú pýtať na recept

The post Ako sa pripravuje jahodový džem? Môžete ho ľahko zmeniť – všetko, čo potrebujete, je niekoľko guľôčok appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj