Skip to content
Menu
Menu

Dajú sa egreše zmraziť? Urobte to takto a získate ľadové guľôčky plné vitamínov

Prečítať článok

29.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iryna80).

Správne skladovanie potravín predlžuje ich čerstvosť a chuť a zachováva cenné nutričné hodnoty. Vďaka šikovným trikom si môžeme vychutnať letné pochúťky aj v zime. Ako zamraziť egreše?

Vďaka šikovným trikom si môžeme vychutnať letné pochúťky aj v zime. Ako zamraziť egreše?
Foto: shutterstock/Iryna80

Mrazenie ovocia je vynikajúci spôsob, ako ho uskladniť nielen na zimu, ale aj na niekoľko týždňov alebo mesiacov dopredu. Keď máte kedykoľvek chuť na nejakú pochúťku, stačí ju vybrať z mrazničky. Ako je to však s egrešom?

Dajú sa egreše zmraziť? Odborníci na výživu nevidia žiadne námietky.

Egreš – podobne ako mnoho iných druhov ovocia – sa môže zamraziť, aby sa predĺžila jeho čerstvosť a trvanlivosť. Veľkou výhodou je, že sa nemusí dodatočne krájať ani lúpať, čo celý proces výrazne urýchľuje. Zmrazené vcelku sa výborne hodí do pečiva a iných dezertov, ale okrem iného aj do limonád, šalátov a ovsených vločiek.

Ako sa mrazí egreš? Veľmi jednoducho. Najprv ho dôkladne umyte a osušte. Vyberajte len pevné a tvrdé plody bez viditeľných známok kazenia. Osušené guľôčky vložte do nádoby alebo plastového vrecka. Ak chcete zabrániť ich zlepeniu, najskôr ich vysypte na tácku a vložte do mrazničky. Po niekoľkých hodinách egreše vyberte a až potom ich vložte do fólie.

Egreše nie sú určené len na kompót. Využitie egrešov v kuchyni je široké.

Plody egreša si spájame s mierne trpkou, kyslastou chuťou, ktorá sa hodí do koláčov a kompótov. Zrelá dužina je mierne sladšia, zatiaľ čo šupka zvyčajne zostáva kyslá. Je cenným zdrojom vitamínov C, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok (vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok, sodík), kyseliny listovej a vlákniny. Egreše majú nízky obsah kalórií a nízky glykemický index. Pri pravidelnej konzumácii podporuje tráviaci a močový systém, odkysľuje organizmus a upokojuje nervy.

Egreše sa dajú pridávať do smoothies, džúsov, marmelád a dokonca aj do kvapiek podporujúcich zdravie.
Foto: shutterstock/elizaveta66

Najzdravšie sú v surovej forme, ale nič nebráni tomu, aby sme ich šikovne zakomponovali do každodenných jedál. Egreše sa dajú pridávať do smoothies, džúsov, marmelád a dokonca aj do kvapiek podporujúcich zdravie. Výborne sa hodia aj do želé a ovocných džemov a obohatia chuť slaných jedál, ako sú mäso a ryby.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Hľadáte hit v kuchyni? Džem z týchto plodov očarí celú rodinu. Jahody a maliny sa môžu skryť

Zabudnuté ovocie z obdobia socializmu. Podporuje činnosť čriev a znižuje hladinu cholesterolu. Jedzte a nestarajte sa o kalórie

The post Dajú sa egreše zmraziť? Urobte to takto a získate ľadové guľôčky plné vitamínov appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj