14.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixx Media).
Hoci sú sacharidy nevyhnutnou súčasťou vyváženej stravy, mnohí ľudia – najmä tí, ktorí sa snažia znížiť hmotnosť – sa domnievajú, že sú prekážkou na ceste k vysnívanej postave. Preto sa cestoviny, chlieb a zemiaky často zaraďujú na zoznam zakázaných výrobkov. Ich nadmerná konzumácia môže v skutočnosti spôsobiť nežiaduci nárast hladiny cukru v krvi, čo následne podporuje záchvaty hladu. Aby ste sa tomu vyhli, stačí jednoduchý výživový trik.
Hoci sú sacharidy nevyhnutnou súčasťou vyváženej stravy, mnohí ľudia – najmä tí, ktorí sa snažia znížiť hmotnosť
Foto: shutterstock/Pixx Media
Chutné sacharidy. Nevyhýbajte sa im nadmerne
Sacharidy boli dlho veľmi démonizované. Podľa početnej skupiny domácich odborníkov na výživu potraviny obsahujúce „sacharidy“ nielenže sťažujú zhadzovanie nadváhy, ale v skutočnosti podporujú priberanie.
Úplné vyradenie obilných výrobkov z jedálneho lístka môže viesť k nedostatku dôležitých zložiek pre zdravie, ako sú vitamíny skupiny B, horčík a vláknina. Ak teda netrpíte známou neznášanlivosťou lepku, nie je dôvod, aby ste sa ich vzdávali.
Je však pravda, že nadmerná konzumácia sacharidov, najmä jednoduchých sacharidov, ktoré sa nachádzajú v bielom chlebe a cestovinách, spôsobuje prudký nárast hladiny cukru v krvi.
To následne vedie k výkyvom nálad, strate energie a záchvatom hladu, ktoré často vyústia do nekontrolovaného prejedania sa. Preto sa odporúča siahnuť po celozrnných výrobkoch, ktoré zvyšujú pocit sýtosti. Existuje aj jednoduchý výživový trik, ktorý odporúča populárna odborníčka na výživu Emily Englishová zo sociálnych sietí.
„Môj tip dňa je variť, chladiť a ohrievať škrobové potraviny. Keď chlieb zmrazíte, škrob v ňom sa premení na rezistentný škrob, ktorý spomaľuje prudký nárast cukru v krvi.“
Foto: shutterstock/nerudol
Odborníčka na výživu odhalila jednoduchý trik, ako dosiahnuť zdravšiu konzumáciu sacharidov
„Môj tip dňa je variť, chladiť a ohrievať škrobové potraviny. Keď chlieb zmrazíte, škrob v ňom sa premení na rezistentný škrob, ktorý spomaľuje prudký nárast cukru v krvi.“ – prezradila odborníčka počas nedávneho hosťovania v relácii This Morning.
Proces, ktorý odborníčka na výživu spomína, je retrogradácia, pri ktorej škrob mení svoju štruktúru, aby sa stal priaznivejšou potravou pre črevnú mikroflóru.
„Keď mikroorganizmy v našich črevách začnú fermentovať rezistentný škrob, vytvoria mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie. Stačí teda uvariť cestoviny alebo zemiaky, nechať ich vychladnúť a potom ich ohriať. V prípade chleba dobre funguje zmrazenie. „Zabrániť prudkému nárastu cukru je veľmi dôležité – pomáha to kontrolovať hladinu energie a znižuje inzulínovú rezistenciu,“ spresňuje English v rozhovore pre časopis Vogue.
A dodáva, že aby ste sa vyhli neželaným výkyvom cukru, mali by ste svoj jedálniček obohatiť aj o potraviny bohaté na bielkoviny a vlákninu.
„Taktiež sa snažte nekonzumovať jednoduché sacharidy na prázdny žalúdok. Cukor jedzme až po konzumácii vlákniny a bielkovín,“ radí odborníčka.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento cuketový chlieb je hitom. Je zdravší a chutnejší ako tradičný chlieb
Tieto cestoviny sú jednoduchšie ako bolognese. Kombinácia ingrediencií vás prenesie do Talianska
The post Jednoduchý trik na zdravšie cestoviny, chlieb a zemiaky appeared first on Vášeň v tebe.