Skip to content
Menu
Menu

Karfiolová polievka vždy chutí skvele, pretože pamätám na tieto ingrediencie. Toto je môj letný hit

Prečítať článok

25.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Hramova).

Karfiolová polievka je skvelý nápad na letnú večeru. Jednoduché jedlo plné zdravej a výživnej zeleniny a aromatického vývaru sa hodí najmä v horúcich dňoch, keď sa nám nechce pripravovať zložité jedlá, no predsa chceme zjesť niečo chutné a sýte.

FKarfiolová polievka so zemiakmi.
Foto: shutterstock/Elena Hramova

Karfiolová polievka sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Jeden recept vyžaduje rozmixovanie na zamatovo hladký krém, zatiaľ čo iný ho navrhuje variť v hydinovom vývare. Táto verzia pokrmu je mimoriadne aromatická a výživná – najmä ak ju obohatíme o prísady, ako sú zemiaky a mrkva.

Najlepšia polievka na dovolenkovú večeru. Ako vieme, leto bez karfiolu je premárnené leto

Príprava karfiolovej polievky je veľmi jednoduchá. Stačí uvariť vývar, nakrájať všetku zeleninu a spojiť ju do chutne voňavého celku. Jedlo môže obsahovať čerstvý aj mrazený karfiol – v oboch variantoch bude jedlo rozprávkovo chutné a zdravé. Stojí za to vedieť, že biela zelenina je cenným zdrojom vitamínov, minerálov, ale aj vlákniny a antioxidantov, ktoré podporujú naše telo.

Ingrediencie:

pol karfiolu,

3 malé mrkvy,

5 zemiakov,

1 kuracie stehno alebo 2 kuracie krídelká,

kúsok koreňa zeleru,

hrsť nasekaného kôpru,

2 lyžičky masla,

2 čajové lyžičky pšeničnej múky,

štipka ľubovníka;

soľ a korenie,

voliteľné: kyslá smotana na zahustenie.

Karfiolová polievka so zemiakmi. Spôsob prípravy

Začnite umývaním a ošúpaním zeleniny. V ďalšom kroku karfiol rozdelíme na ružičky, mrkvu a petržlenovú vňať nakrájame na kolieska a zemiaky na malé kocky. Zeler necháme vcelku. Vložte mäso do hrnca, potom ho zalejte studenou vodou a priveďte do varu. Keď voda začne vrieť, pridáme nakrájanú zeleninu (okrem karfiolu).

Do vývaru pridajte soľ a odstráňte z neho nečistoty. Asi po 15-20 minútach pridáme ružičky karfiolu a varíme do mäkka. Na konci varenia vyberte zeler z vývaru. Vylovte aj mäso, potom ho nasekajte nadrobno a vhoďte späť do hrnca.

Ďalej do polievky pridáme maslo zmiešané s múkou. Táto zmes polievku nielen zahustí, ale karfiolu vytiahne aj hlbšiu chuť. Všetko privedieme do varu a dochutíme ľubovníkom, soľou a korením podľa chuti. Voliteľne môžeme zahustiť aj karfiolovou kyslou smotanou, ale nie je to nutné. Hotové jedlo podávame posypané nasekaným kôprom. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Chutí a vyzerá ako z drahej cukrárne. Čučoriedkový cheesecake robím celé leto

Paradajková polievka ako z Talianska. Biely syr si podmaní vaše chuťové bunky

The post Karfiolová polievka vždy chutí skvele, pretože pamätám na tieto ingrediencie. Toto je môj letný hit appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj