Skip to content
Menu
Menu

Krémová a hustá omáčka tzatziki? Recept mi povedala moja babička. Vraj si ju priniesla z gréckej dovolenky

Prečítať článok

2.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Liliya Kandrashevich).

Ako pripraviť najlepšie tzatziki? Recept mi pred rokmi povedala moja babička. Odvtedy ho pripravujem na každú oslavu. Zo stola vždy zmizne celá miska. Prečo má takú zvláštnu chuť? Najdôležitejší je správny pomer ingrediencií.

Ako pripraviť najlepšie tzatziki?
Foto: shutterstock/Liliya Kandrashevich

Omáčka tzatziki nie je len vynikajúcou prílohou k mäsu. Vďaka svojej krémovej konzistencii a sviežosti je ideálnou prílohou ku grilovaným pokrmom, zapekanej zelenine alebo aj ako dip k surovej zelenine. Preto je u nás doma hitom každej rodinnej oslavy.

Najlepšia omáčka tzatziki? Pôvodný recept pochádza z Grécka. V horúcich dňoch dokonale osvieži

Recept na tzatziki má korene v gréckej kuchyni a považuje sa za tradičnú omáčku. V Stredomorí sa hojne konzumuje už mnoho storočí. História omáčky siaha až do starovekého Grécka, kde sa často používala ako svieža príloha, najmä počas horúcich letných dní, keď bola jej chladivá a osviežujúca chuť nenahraditeľná. Dnes je tzatziki obľúbené po celom svete. Tradičný recept naň mi prezradila moja stará mama. Tu sú potrebné ingrediencie:

1 veľká uhorka,

1 1/2 pohára gréckeho jogurtu,

2 strúčiky cesnaku, prelisované alebo nadrobno nasekané,

1 PL čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy,

2 PL olivového oleja.

Okrem toho si môžeme pripraviť aj lyžičku nasekanej čerstvej mäty, ako aj soľ a korenie podľa chuti.

Lyžička nasekanej čerstvej mäty dokonale osvieži chuť tzatziki.
Foto: shutterstock/Gv Image-1

Omáčka tzatziki: recept je triviálny. Stačí na to 10 minút

Prípravu začnite umytím uhorky, potom ju nastrúhajte na hrubom strúhadle a vložte do sitka, posypte soľou, aby pustila šťavu. Medzitým vo veľkej miske zmiešajte grécky jogurt, roztlačený cesnak, citrónovú šťavu a olivový olej. Na dochutenie voliteľne pridáme nasekanú mätu. Keď uhorka pustí šťavu, zbavte ju prebytočnej vlhkosti pomocou papierovej utierky a potom ju pridajte do jogurtovej zmesi. Všetky prísady dôkladne premiešajte, kým nie sú hladké a homogénne. Podľa chuti dochuťte soľou a korením. Potom omáčku tzatziki prelejte do servírovacej misy, prikryte potravinovou fóliou a pred podávaním vložte do chladničky aspoň na hodinu, aby sa chute dobre spojili. Hotovo!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Skombinujte avokádo s týmito ingredienciami. Je to najlepšia nátierka na chlebíček alebo úžasný dip

Objavila som tajomstvo najlepšej cesnakovej omáčky. Na každé 2 strúčiky pridávam čajovú lyžičku tejto prísady

The post Krémová a hustá omáčka tzatziki? Recept mi povedala moja babička. Vraj si ju priniesla z gréckej dovolenky appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj