Skip to content
Menu
Menu

Kúpite ho v obchode, ale domáci je miliónkrát lepší. Dokonca aj sendviče sú s ním neprekonateľné

Prečítať článok

29.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Fuzull Hanum).

Koľkokrát ste sa zamýšľali nad tým, koľko chemikálií a konzervačných látok je v tom, čo jeme? Ak ste to aspoň raz urobili, musíte vyskúšať domáce dobroty, ktoré sú v obchodoch. Takto si môžete byť istí tým, čo jete. Naplňte svoju pivnicu týmito pohármi a užívajte si zdravé chute po celý rok.

Ako si pripraviť domáci kečup?
Foto: shutterstock.com/Fuzull Hanum

Kečup je neoddeliteľnou súčasťou mnohých jedál, od hamburgerov po hranolky, ale väčšina verzií dostupných v obchodoch obsahuje veľa cukru, soli a konzervačných látok. Preto čoraz viac ľudí hľadá zdravšie alternatívy. Domáci kečup je ideálnym riešením. Nielenže umožňuje kontrolovať zložky, ale poskytuje aj chuť, ktorú v hotových výrobkoch ťažko nájdete. Výroba vlastného kečupu nie je vôbec zložitá a konečný výsledok je lahodný.

Stačí niekoľko jednoduchých krokov a môžete si vytvoriť verziu, ktorá bude vyhovovať vašim vlastným chuťovým preferenciám.
Foto: shutterstock/elena moiseeva

Domáci kečup sa navyše dá pohodlne skladovať v pohároch počas celej zimy, takže je ideálny na chladnejšie mesiace, keď sú čerstvé suroviny menej dostupné. Stačí niekoľko jednoduchých krokov a môžete si vytvoriť verziu, ktorá bude vyhovovať vašim vlastným chuťovým preferenciám.

Recept na domáci kečup

Ingrediencie:

2 kg paradajok

veľká cibuľa

2 lyžice masla

3 strúčiky cesnaku

1 lyžička soli

3 PL jemného cukru

pol šálky vína alebo jablčného octu

3 kusi nového korenia

3 bobkové listy

pol čajovej lyžičky mletej pálivej papriky

lyžička sušenej bazalky

Spôsob prípravy:

Paradajky sparíme a potom ošúpeme. Necháme ich vychladnúť a nakrájame na štvrtiny.

Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na malé kúsky.

Do väčšieho hrnca pridáme maslo, rozpustíme ho a orestujeme na ňom cesnak a cibuľu.

K orestovanej zelenine pridáme nakrájané paradajky. Pridáme bobkový list a nové korenie. Nakoniec prisypeme cukor, soľ, mletú pálivú papriku a sušenú bazalku a dôkladne premiešame. Všetko necháme prikryté a varíme na miernom ohni asi 30 minút. Ak je kečup po tomto čase riedky, varíme ho o niečo dlhšie.

Po tomto čase odstránime z omáčky bobkové listy a nové korenie. Rozmixujeme na hladkú pastu.

Kečup nalejeme napríklad do sklenených nádob, pevne uzavrieme a vložíme do chladničky.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Urobila som nezvyčajný kečup, pretože nebol vyrobený z paradajok. Chuť tejto zeleniny ma prekvapila

Cuketový kečup: Zdravá a chutná alternatíva k paradajkovej omáčke

The post Kúpite ho v obchode, ale domáci je miliónkrát lepší. Dokonca aj sendviče sú s ním neprekonateľné appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj