Skip to content
Menu
Menu

Majstrovský jahodový kompót na zimu. Urobte si zásoby, pretože je taký dobrý, že ho budete piť aj počas dovoleniek

Prečítať článok

7.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).

Ležia v chladničke kilogramy jahôd a čakajú, kým ich spotrebujete? Namiesto pečenia koláčov alebo prípravy koktailov po niekoľkýkrát sa rozhodnite pre babičkin nápoj, ktorý je ideálny na doplnenie zásob v domácej špajzi. Jahodový kompót na zimu je celkom lahôdka, ktorú oceníte najmä po sezóne, keď je červené ovocie drahé, oveľa menej chutné a dostupné len v supermarketoch.

Babičkin jahodový kompót na zimu. Túto chuť nie je možné napodobniť.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Zaujíma vás, ako čo najlepšie využiť prebytočné jahody? Zabudnite na pečivo, džemy a iné časovo náročné špeciality a vyberte si niečo, čo v babičkinej špajze nikdy nechýbalo. Hovoríme o domácom a šialene chutnom kompóte, ktorý osvieži v horúcich dňoch a poteší aj mimo sezóny – počas jesenných a zimných popoludní.

Čakajú vás kilogramy jahôd? Tento zimný kompót rýchlo pohltí sezónne ovocie

V babičkinej kuchyni nikdy nič neprišlo nazmar, najmä nie sezónne rarity. Teraz je jahôd dostatok, preto sa oplatí pripraviť z nich čo najviac chutných zaváranín a bio špecialít. Jednou z nich je jahodový kompót na zimu, ktorý je nielen chutnou popoludňajšou desiatou, ale aj klasickým doplnkom k večeri.

Ak si myslíte, že jeho príprava je náročná alebo zdĺhavá, veľmi sa mýlite. S naším receptom to pôjde ako po masle. Chuť bude rovnako jedinečná ako v našich bezstarostných detských rokoch, keď nám ho babička alebo mama nalievala do pohárov z tenkého skla.

Čo by sme teda mohli urobiť, aby náš kompót chutil ako ten babičkin? Stačí sa postarať o krásne, zrelé a červené jahody. Toto sezónne ovocie potrebuje len trochu cukru, štedrú porciu vody a ideálne niekoľko malín, citrón alebo rebarboru. Podrobný recept vám prezradíme nižšie.

Čakajú vás kilogramy jahôd? Tento zimný kompót rýchlo pohltí sezónne ovocie
Foto: shutterstock/Kseniia Neniukova

Babičkin jahodový kompót na zimu. Túto chuť nie je možné napodobniť

Ingrediencie:

1 kg jahôd,

750 ml vody,

150 g cukru,

2 PL citrónovej šťavy – možno vynechať.

Spôsob prípravy:

Pripravte si väčší hrniec a nalejte doň vodu. Keď zovrie, pridajte cukor a miešajte, aby sa rozpustil.

Teraz do sladkej tekutiny pridajte dôkladne umyté a očistené jahody.

Priveďte do varu. Od tohto momentu odpočítajte 10 minút. Po uplynutí času vypnite horák.

Nakoniec do kompótu pridajte citrónovú šťavu. Všetko spolu premiešajte a nalejte do menších pohárov.

Poháre pevne zaskrutkujte a pasterizujte ich v hrnci vystlanom látkou.

Nakoniec položte hotové kompótové poháre hore dnom na utierku a nechajte ich na pracovnej doske úplne vychladnúť.

Po uplynutí tohto času uložte poháre s kompótom na chladné a tmavé miesto. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Moja babička pridáva túto prísadu do jahodového džemu. Celá rodina si pýta recept

Ako sa pripravuje jahodový džem? Môžete ho ľahko zmeniť – všetko, čo potrebujete, je niekoľko guľôčok

The post Majstrovský jahodový kompót na zimu. Urobte si zásoby, pretože je taký dobrý, že ho budete piť aj počas dovoleniek appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj