Skip to content
Menu
Menu

Mnohí ľudia stále žijú v zmätku. Majú nechuť jesť túto zeleninu

Prečítať článok

8.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Valentyn Volkov).

Cuketa patrí k zelenine, ktorá je v obchodoch dostupná po celý rok, ale je známe, že najlepšie chutí v lete. Určite ju možno považovať za všestranný produkt, pretože sa dá použiť na prípravu mnohých slaných jedál, ale nájdu sa aj milovníci podávania v sladšej verzii. Je pravda, že väčšina slaných receptov si vyžaduje tepelnú úpravu, ale čo sa stane, ak tento proces vynecháte? Mnohých ľudí zaujíma, či sa cuketa môže jesť surová, preto sa ponáhľame s odpoveďou.

Cuketa patrí k zelenine, ktorá je v obchodoch dostupná po celý rok, ale je známe, že najlepšie chutí v lete.
Foto: Shutterstock/Valentyn Volkov

Ako jesť cukety?

Tvaroh, placky alebo poleva na koláče: to všetko sa dá pripraviť z cukety ako hlavnej ingrediencie. Zelenina sa dá variť, dusiť, smažiť, piecť aj grilovať a v tejto podobe ju poznáme najlepšie. Môže sa cuketa jesť surová? Neexistujú žiadne kontraindikácie a oplatí sa prelomiť a vyskúšať ju dusenú. Prečo? Pretože obsahuje veľké množstvo vody, ktorej je počas horúčav, ale nielen počas nich, dostatok. Surová cuketa si tiež zachováva všetky svoje vlastnosti, čo znamená, že nám poskytuje cenné vitamíny a minerály. Samozrejme, chuť nám nemusí vždy vyhovovať, ale tieto dva argumenty sú kľúčové na to, aby sme aspoň raz ochutnali surovú cuketu.

Ako jesť surovú cuketu?

V akej verzii by ste mali podávať surové cukety? Najlepšie sa hodí ako príloha k šalátom, ale nielen k nim! Môžete ju tiež jednoducho nakrájať na plátky a podávať s rôznymi omáčkami alebo dipmi, napríklad ako predjedlo na párty. Mnohí ľudia odporúčajú cuketu aj ako náhradu cestovín: stačí ju buď nakrájať na veľmi tenké pásiky, alebo použiť vhodnú škrabku na zeleninu. Takéto cestoviny sa môžu podávať s rôznymi horúcimi omáčkami, ale ak vám táto verzia nevyhovuje, cuketu môžete blanšírovať, t. j. hodiť na minútu do vriacej vody a scediť. Okrem toho sa cuketa môže podávať aj v sendvičoch alebo napríklad ako posýpka na zeleninové wrapy.

Ako bezpečne jesť surovú cuketu?

Skôr ako sa pustíte do konzumácie surovej cukety, musíte vedieť, ako to robiť bezpečne. Samozrejme, pred podávaním ju musíte poriadne umyť, aby ste sa v prvom rade zbavili nečistôt na šupke. Ak máte malú cuketu, nemusíte ju šúpať, pretože šupka obsahuje aj cenné vitamíny a minerály, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Ak máte veľkú cuketu, ktorá váži niekoľko kilogramov, musíte si dať trochu viac záležať: musíte sa zbaviť lepkavej šupky aj hubovitej dutiny so semenami.

Cuketa je jednou z najzdravších druhov zeleniny, ktoré sú dostupné v našich obchodoch a stánkoch. Nielenže má nízky obsah kalórií (21 kcal v 100 g), ale okrem toho má aj veľké množstvo vitamínov.
Foto: shutterstock/avphotosales

Čo obsahuje cuketa?

Cuketa je jednou z najzdravších druhov zeleniny, ktoré sú dostupné v našich obchodoch a stánkoch. Nielenže má nízky obsah kalórií (21 kcal v 100 g), ale okrem toho má aj veľké množstvo vitamínov. Spomeňme len niektoré z nich: C a K, ako aj množstvo vitamínov skupiny B. Okrem toho treba spomenúť, že cukety poskytujú poriadnu dávku železa, draslíka a horčíka.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Cuketa neprináša plody? Musíte ju pomôcť opeliť. Niekoľko lyžičiek zmiešaných s vodou priláka armádu včiel

Cuketa v horčicovej marináde. Jednoduchý recept vyvoláva rozruch

The post Mnohí ľudia stále žijú v zmätku. Majú nechuť jesť túto zeleninu appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj