Skip to content
Menu
Menu

Môže sa čokoláda s bielymi zvyškami konzumovať? Objavuje sa často, nikto nevie prečo

Prečítať článok

6.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/e_rik).

Sú biele zvyšky na čokoláde plesňou? Nad odpoveďou na túto otázku sa pravdepodobne zamýšľali všetci nadšenci čokoládových cukroviniek. Ak ste si všimli podozrivo vyzerajúcu bielu škvrnu na tabuľke čokolády, nepodceňujte túto záležitosť a zistite, čo to znamená.

Sú biele zvyšky na čokoláde plesňou? Nad odpoveďou na túto otázku sa pravdepodobne zamýšľali všetci nadšenci čokoládových cukroviniek
Foto: shutterstock.com/e_rik

Nemožno poprieť, že čokoláda je jednou z najobľúbenejších sladkostí a možno ju použiť
v kuchyni na mnoho rôznych spôsobov.
Niekedy si po otvorení balenia môžeme všimnúť nevzhľadné biele zvyšky na jej povrchu. Prečo sa objavuje a je znakom toho, že čokoláda je pokazená?

Čo sú biele zvyšky na čokoláde? Čo ju spôsobuje

Biely povlak na čokoláde často vyvoláva u mnohých ľudí obavy, ale to nie je dôvod na paniku. Svetlý povlak je jednoducho kakaový tuk, ktorý vypláva na povrch výrobku počas procesu kryštalizácie. Nemusíte sa teda obávať, že by čokoláda bola pokazená alebo plesnivá. Aj so svetlým povlakom na povrchu je čokoláda vhodná na konzumáciu. Hlavnou príčinou bieleho povlaku je zmena teploty, najmä keď sa čokoláda skladuje v kolísavých podmienkach, napríklad v teplej miestnosti a potom sa dostane do chladničky. Takéto výkyvy spôsobujú kryštalizáciu kakaového tuku, čo vedie k vzniku bieleho povlaku.

Okrem toho sa vyhýbajte náhlym zmenám teploty, napríklad ju neskladujte v blízkosti zdroja tepla.
Foto: shutterstock/Tinatin

Ako zabrániť vzniku bieleho povlaku na povrchu čokolády? Najjednoduchšie spôsoby

Existuje niekoľko jednoduchých spôsobov, ako zabrániť vzniku svetlého povlaku na tabuľkách čokolády. V prvom rade je dobré skladovať čokoládu pri stabilnej teplote, najlepšie v chladnom
a suchom mieste, kde je stabilná. Okrem toho sa vyhýbajte náhlym zmenám teploty, napríklad ju neskladujte v blízkosti zdroja tepla.

Ak sa však biely povlak už objavil, nie je potrebné čokoládu hneď vyhadzovať. Môžete sa ho pokúsiť zbaviť jemným zahriatím čokolády vo vodnom kúpeli alebo krátkym zohriatím v mikrovlnnej rúre. Potom sa oplatí čokoládu jemne premiešať, aby sa kakaový tuk opäť vstrebal. Ak máte chuť, hlasujte v našej ankete nižšie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Horká čokoláda je zdravšia, ako sme si mysleli. Výsledky nového výskumu sú prekvapujúce

Jednoduchý recept na rýchly zimný koláč. V chladný deň nič neukľudní tak ako čokoláda so slaným prídavkom

The post Môže sa čokoláda s bielymi zvyškami konzumovať? Objavuje sa často, nikto nevie prečo appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj