Skip to content
Menu
Menu

Na august neexistuje lepšia večera. Stará mama hovorievala: naješ sa vnúčik, za chvíľu dostanem slivky

Prečítať článok

10.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Iva Vagnerova).

Každý z nás má z detstva nejaké to utešené jedlo a pre mnohých z nás sú to, samozrejme, knedle. Veď august chutí po slivkách, malinách a jablkovom koláči. A práve slivkové knedle sú našou vstupenkou do spomienok na detstvo. Babičky nosili slivky v zásterách a pripravovali nám dobroty, na ktoré si pamätáme dodnes.

Každý z nás má z detstva nejaké to utešené jedlo a pre mnohých z nás sú to, samozrejme, knedle. Veď august chutí po slivkách, malinách a jablkovom koláči.
Foto: shutterstock.com/Iva Vagnerova

Slivkové knedle som si vždy spájala so začiatkom jesene. Ako malé dievča som sa rada vracala zo školy domov s vedomím, že moja babička pripraví na večeru sladké knedle. Dnes ich robím sama a vypracovala som si pomer, vďaka ktorému sú zemiakové knedle dokonalé – jemné, ale zároveň pevné. Na vrch sa dá pridať slivka jemne obalená v škorici a je to hotové.

Slivkové knedle – babičkina večera s medailou

Ingrediencie:

Prílohy: 350 g varených zemiakov,

150 surových zemiakov,

1 veľké vajce,

100 g pšeničnej múky,

1 PL zemiakovej múky,

štipka soli,

čajová lyžička škorice,

približne. 200 g zrelých sliviek,

plochá čajová lyžička škorice,

polievková lyžica kryštálového cukru (ak sú slivky dostatočne sladké, môžete ich dať menej).

Takto pripravené knedle výborne chutia s kyslou smotanou. Ak chcete, môžete namiesto sliviek použiť mrazené jahody alebo maliny, vyprážané jablká
Foto: shutterstock.com/hsunny

Slivkové knedle – ako na to:

Slivky dôkladne umyte a rozdeľte na polovice. Odstráňte semienka a polovice vložte do misy. Pridáme škoricu a cukor, dôkladne premiešame a na niekoľko minút odložíme.

Uvarené zemiaky roztlačíme na hladké pyré alebo rozdrvíme v škrabke na zemiaky. Preneste ich do misy.

Surové zemiaky nastrúhajte na jemnom strúhadle a pomocou gázy odstráňte vodu. Potom ich pridajte k uvareným zemiakom.

Do misy so zemiakmi pridajte múku, vmiešajte vajce a začnite miesiť. Ak sa vám zdá konzistencia cesta príliš riedka, pridajte zemiakovú múku.

Z vymieseného cesta odtrhávajte kúsky a v rukách z nich formujte guľky. Potom ich sploštíme a do stredu vložíme polovice sliviek. Potom knedle pevne uzavrite, aby sa počas varenia nezlepili.

Pripravte si veľký hrniec a zohrejte v ňom vodu so štipkou soli. Keď voda začne vrieť, vhadzujte knedle po častiach a varte ich približne 3 – 4 minúty od chvíle, keď vyplávajú na povrch.

Takto pripravené knedle výborne chutia s kyslou smotanou. Ak chcete, môžete namiesto sliviek použiť mrazené jahody alebo maliny, vyprážané jablká nakrájané na kocky alebo dokonca domácu marmeládu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Dajte ho do zemiakov a tie nebudú klíčiť celú zimu. Túto metódu mi prezradila moja babička

Určite to urobte v apríli v sade. Červivé slivky budú už len spomienkou

The post Na august neexistuje lepšia večera. Stará mama hovorievala: naješ sa vnúčik, za chvíľu dostanem slivky appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj