Skip to content
Menu
Menu

Namiesto jej vytrhávania ako buriny si vyrobte púpavový med. Recept mi prezradil sused

Prečítať článok

17.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alyona Popik).

Pre niektorých je to obyčajná burina, ktorú treba vytrhnúť a vyplieniť, pre iných je to skutočný poklad. Púpavu možno nájsť takmer všade na Slovensku, ale len málo ľudí vie, aké vlastnosti má. Ako sa vyrába púpavový med? Recept je naozaj veľmi jednoduchý.

Púpavový med má nielen chuť, ale aj zdravotné účinky
Foto: shutterstock/Alyona Popik

Májový med, hoci jeho názov naznačuje niečo iné, v skutočnosti nemá s medom nič spoločné. Je to preto, že ho neprodukujú včely. Chuťou a štruktúrou sa mu však podobá. Je to náhrada medu, čo znamená, že ním možno úspešne nahradiť prírodný med.

Púpavový med je skutočný poklad. Jeho názov je zavádzajúci

Púpavový med má nielen chuť, ale aj zdravotné účinky. Rovnako ako prírodný med obsahuje veľké množstvo nektáru a peľu, ktorým sa pripisujú vyššie uvedené vlastnosti. Už oddávna sa používa na podporu organizmu v boji proti prechladnutiu, má pozitívny vplyv na imunitu organizmu a pomáha aj pri bolestiach hrdla a kašli.

Púpava – pre niektorých je to obyčajná burina, pre iných je to skutočný poklad
Foto: shutterstock/OksanaNizienko

Ako vyrobiť med z púpavy? Rýchly a jednoduchý recept

Púpavový med je najlepšie pripraviť pomerne skoro na jar, keď kvety práve rozkvitli a sú ešte mladé. Vďaka tomu bude med jemnejšej chuti a zároveň sladší. Kvety púpavy nezbierajte po dažďoch, dokonca ani po mrholení. Med sa vďaka tomu rýchlejšie kazí. Najlepšie je zbierať kvety ráno za jasného dňa. Pripravte si tiež bielu látku alebo svetlý papier. Tento recept mi prezradil sused. Je to naozaj jednoduché.

Potrebné ingrediencie:

500-600 g kvetov púpavy (bez stoniek),

1 liter vody,

1 kg cukru,

2 citróny.

Púpavu dajte do hrnca a zalejte litrom vody. Keď začne vrieť, znížte teplotu a varte pod pokrievkou 2 – 3 hodiny
Foto: shutterstock/Eladstudio

Púpavový med – recept:

Nazbierané kvety rozložte na plátno alebo papier asi na 2 hodiny, aby z nich vyliezol hmyz.

Prejdite ich a očistite od zeminy a piesku. Dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou.

Dajte do hrnca a zalejte litrom vody. Keď začne vrieť, znížte teplotu na minimum a varte pod pokrievkou 2 – 3 hodiny.

Po uplynutí tejto doby odložte hrniec na 24 hodín na chladné miesto. Keď je deň horúci, môžete hrniec umiestniť do chladničky.

Po skončení vývar preceďte do samostatnej nádoby a kvety dôkladne vytlačte. Cedenie opakujte, aby bola výsledná tekutina čo najčistejšia a najjednotnejšia.

Hrniec položte na sporák, nasypte kilo cukru a za stáleho miešania priveďte do varu. Nepoužívajte pokrievku.

Citróny sparte vriacou vodou a nakrájajte ich na tenké plátky. Nešúpte ich.

Varte 2 – 3 hodiny, kým med nezhustne. Ku koncu pridajte citróny.

Keď med spení, je to znamenie, že je hotový. Odstráňte plátky citrónov a nalejte májový med do vyvarených pohárov. Uzavrite, otočte hore dnom a odložte bokom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Mal by sa med uchovávať v chladničke? Niektorí ľudia majú pochybnosti o tom, čo s ním robiť po otvorení

Takto uskladnený med môžete v skrinke skladovať až dva roky. Stále bude vhodný na konzumáciu

The post Namiesto jej vytrhávania ako buriny si vyrobte púpavový med. Recept mi prezradil sused appeared first on Vášeň v tebe.