4.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/wasanajai).
Jablčný ocot, hoci nie je novou alebo objavnou zložkou na kuchynských pultoch, zažíva v poslednom čase renesanciu. Je to vďaka lekárom a odborníkom na výživu, ktorí čoraz častejšie hovoria o jeho chuti a zdravotných výhodách. Je to prírodný liek na mnohé choroby, ochorenia a tráviace problémy. Môžeme si ho ľahko pripraviť doma a najchutnejší je ten na báze kyslej dužiny.
Jablčný ocot, hoci nie je novou alebo objavnou zložkou na kuchynských pultoch, zažíva v poslednom čase renesanciu.
Foto: Shutterstock/wasanajai
Dá sa vyrobiť jablčný ocot z papiera?
Dozrievajú veľmi skoro a rovnako rýchlo sa kazia. Paprikové jablká sú plody, s ktorými sa stretávame pod nohami už v júli pri potulkách sadmi alebo záhradami. Opláchnuté pod vodou sú chutným a rýchlym občerstvením. Koše plné malých, ale šťavnatých plodov sa dajú použiť na prípravu prvých letných zaváranín. Zelené a zo stromov pozbierané malé, ale chutné papierové jabĺčka sú ideálne do mnohých receptov. Okrem iného ich môžeme použiť na:
koláče,
džemy,
džúsy,
kompóty.
Môžeme ich ľahko zapiecť s mäsom alebo dokonca naložiť do pohára. Na ich základe sa oplatí pripraviť ešte jednu pochúťku, ktorou je jablčný ocot. Ten je skutočnou nevyhnutnosťou pre skúsených kuchárov aj šikovné gazdinky. Rýchlo zvýši chuť vašich pokrmov a poradí si aj so šmuhami, špinavými oknami alebo špinavou podlahou. Recept si nevyžaduje výnimočné kuchárske zručnosti. Stačí vám niekoľko základných surovín a veľa trpezlivosti pri čakaní na chutný výsledok.
Domáci jablčný ocot
Ryžový, vínny, balzamikový alebo liehový ocot. Rôzne druhy octu sú skvelé nielen na použitie do jedál, ale aj na uľahčenie čistenia a upratovania. Medzi nimi vyniká najmä jeden, ktorého výhody oceňujú nielen kuchári, ale aj kozmetici. Reč je o jablčnom octe, ktorého vynikajúcu chuť, zdravotné a ošetrujúce vlastnosti si môžeme vyskúšať sami. Stačí ho pripraviť zo zvyškov kyslej dužiny, ktoré dozrievajú od polovice júla.
Zloženie jablčného octu z buničiny
3 kg šupiek a semien z dužinatého dreva
5 polievkových lyžíc cukru
1,5 l filtrovanej a prevarenej vody
1 veľká nádoba
Ľanové plátno alebo gáza
Príprava jablčného octu
Do hrnca nalejte vodu uvedenú v recepte, pridajte cukor a postavte na sporák. Zapnite stredný horák a varte, kým sa cukor nerozpustí.
Odstavte nádobu a jej obsah, aby úplne vychladla, a medzitým naplňte čistú a vypálenú nádobu šupkami a semenami z dužinatého dreva.
Zvyšky ovocia v pohári zalejte pripravenou cukrovou vodou, najlepšie izbovej teploty. Je dôležité, aby tekutina pokryla celý odpad.
Vrch nádoby zakryte gázou alebo tkaninou, potom na ňu položte tanier a dodatočne zaťažte ďalšiu nádobu. Teraz zostáva byť trpezlivý.
Takto pripravená tekutina sa denne čistí od usadenín a každých pár dní sa premieša drevenou lyžicou. Ako dlho trvá výroba jablčného octu? Celý proces kvasenia jablčného octu trvá tri až päť alebo dokonca šesť týždňov.
Foto: shutterstock/I Ketut Tamba Budiarsana
Po akom čase prelejeme jablčný ocot?
Takto pripravená tekutina sa denne čistí od usadenín a každých pár dní sa premieša drevenou lyžicou. Ako dlho trvá výroba jablčného octu? Celý proces kvasenia jablčného octu trvá tri až päť alebo dokonca šesť týždňov. Ako zistíte, kedy je výrobok pripravený na použitie? Charakteristickým znakom bude neprítomnosť malých vzduchových bubliniek, ktoré sa tvoria na povrchu. Až po dosiahnutí tohto bodu môžeme pristúpiť k prelievaniu jablčného octu z dužinatého dreva do vypálených pohárov alebo malých fliaš. Najlepšie je tekutinu prefiltrovať cez husté sito alebo gázu.
Dávkovanie jablčného octu
Vlastnoručne pripravený jablčný ocot predčí výrobky z obchodu. Od začiatku až do konca vieme, aké ingrediencie používame, a môžeme ich voľne dávkovať. Po niekoľkých týždňoch kvasenia môžeme prejsť k používaniu hotového výrobku. Ak plánujete prípravok užívať perorálne, nezabudnite ho predtým zriediť vodou. Neriedený jablčný ocot môže vážne podráždiť sliznice tráviaceho traktu.
Ako správne dávkovať jablčný ocot? Optimálne sa odporúča kombinovať približne 15 ml octu s jedným pohárom vody. Zmes môžete vypiť pred jedlom alebo počkať 5-10 minút po skončení jedla. Nezabudnite však, že jablčný ocot nesmiete používať častejšie ako dvakrát denne a nesmiete prekročiť hornú hranicu užívania maximálne 30 ml fermentovanej tekutiny.
Výhody pitia jablčného octu
Početné zdravotné výhody jablčného octu nás môžu povzbudiť nielen k tomu, aby sme ho pridávali do jedla, ale aj k jeho samostatnej konzumácii. Ukazuje sa, že pitie octového roztoku na báze dužinatého dreva a vody má pozitívne účinky a podporuje liečbu mnohých ochorení. Medzi niekoľkými najdôležitejšími zdravotnými prínosmi uvádzajú lekári a odborníci predovšetkým tieto:
zníženie chuti do jedla,
zrýchlenie spaľovania tukov,
zníženie hladiny cholesterolu v krvi,
poskytuje bohatú dávku antioxidantov,
zvýšenie prirodzenej obranyschopnosti organizmu,
podpora normálnych tráviacich procesov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jablčný ocot pomáha pri chudnutí, zlepšuje zdravie a vzhľad vlasov. Ako ho používať?
The post Nasypte lyžicu do vody a vypite ju do dna. Rozlúčte sa s črevnými problémami appeared first on Vášeň v tebe.