28.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pavel105).
Pravdepodobne neexistuje kuchyňa, v ktorej by sa nepoužíval olej. Hoci medzi najobľúbenejšie oleje patria okrem iného repkový, slnečnicový, kokosový alebo olivový, oplatí sa do svojho jedálnička zaradiť aj iný. Prínos tejto zmeny bude obrovský.
Skrýva v sebe naozaj veľa cenných vlastností. Čo všetko obsahuje?
Foto: shutterstock/Pavel105
Tekvicový olej nemusí byť nevyhnutne prvou voľbou v kuchyni. Oplatí sa však po ňom siahnuť častejšie ako len pri príprave tekvicovej polievky. Je nielen chutný, ale predovšetkým veľmi zdravý. Skrýva v sebe naozaj veľa cenných vlastností.
Zahrňte tento olej do svojho jedálnička. Je až po okraj nabitý dobrotami
V tekvicovom oleji nájdete len samé dobroty. V prvom rade sú to vitamíny vrátane vitamínu E, K, C, A a B6. Okrem toho je bohatým zdrojom zdravých mononenasýtených a polynenasýtených mastných kyselín, ktoré majú priaznivý vplyv na organizmus, najmä na obehový systém. Obsahuje tiež zinok, vápnik, draslík, fosfor, ako aj kyselinu listovú, niacín, vlákninu a riboflavín. Vďaka tomu všetkému podporuje regeneráciu organizmu a má protizápalový účinok, ako aj pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu.
V prvom rade sú to vitamíny vrátane vitamínu E, K, C, A a B6.
Foto: shutterstock/Milena Khosroshvili
Na čo pomáha tekvicový olej? Zoznam je dlhý
Ak máte problémy s pečeňou, nervovým systémom (napríklad slabá pamäť) alebo obličkami, je to o dôvod viac, prečo ho zaradiť do svojho jedálnička. Samozrejme, nie ako liek na všetky neduhy, ale ako pomocník pri zotavovaní. Keďže priaznivo pôsobí na tráviaci trakt a predovšetkým na bunky epitelu, pomôže pri chudnutí a mimochodom posilní vlasy a nechty.
Keďže priaznivo pôsobí na tráviaci trakt a predovšetkým na bunky epitelu, pomôže pri chudnutí a mimochodom posilní vlasy a nechty.
Foto: shutterstock/SewCreamStudio
TIP! Nezabudnite sa v prípade akýchkoľvek ťažkostí alebo nejasností týkajúcich sa liečby vždy obrátiť v prvom rade na svojho lekára.
Ako konzumujete tekvicový olej? Nielen do polievky
Tekvicový olej spoznáte podľa zelenooranžovej farby (odtiaľ pochádza jeho spoločný názov zelené zlato) a jemnej orieškovej vône. Ak chcete čo najlepšie využiť jeho blahodarné vlastnosti, uistite sa, že ho kupujete len nerafinovaný, lisovaný za studena a najlepšie v malých tmavých fľašiach. To všetko preto, že má pomerne krátku dobu spotreby.
Na čo by ste ho mali používať?
Foto: shutterstock/al1962
Na čo by ste ho mali používať? Samozrejme ako prísadu do chutnej a jeseňou zahrievajúcej tekvicovej polievky (nie však horúcej). Okrem toho sa hodí aj do omáčok a dresingov na chutné šaláty, a ak vám nevadí jeho chuť, aj na slané raňajky.
POZOR! Tekvicový olej nie je vhodný na vyprážanie. Pri vysokých teplotách stráca takmer všetky vlastnosti, pre ktoré sa ho oplatí zaradiť do jedálnička.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Bojujete s takýmito ťažkosťami? Borákový olej je skvelým liekom
Kúpila som ho v obchode s bylinkami za drobné. Teraz moje črevá fungujú ako švajčiarske hodinky
The post Nie nadarmo sa označuje ako „zelené zlato“. Znižuje hladinu cholesterolu a pomáha pri chudnutí appeared first on Vášeň v tebe.