Skip to content
Menu
Menu

Otvorený často leží v kuchynskej skrinke celé mesiace. Môže sa med pokaziť?

Prečítať článok

1.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jr images).

Med je už po stáročia známy svojimi blahodarnými účinkami na zdravie, preto po ňom tak radi siahame. Nielenže výborne chutí, ale je aj neoceniteľnou podporou počas choroby alebo prechladnutia. Mnohí ho považujú za prírodné antibiotikum. Môže sa med pokaziť?

Med je už po stáročia známy svojimi blahodarnými účinkami na zdravie, preto po ňom tak radi siahame.
Foto: shutterstock/Jr images

Med je zložka s všestranným účinkom. Okrem pozitívnych účinkov na ľudské zdravie má aj vlastnosti v oblasti starostlivosti o vlasy, pokožku a nechty. Niet preto divu, že sa vždy tešil mimoriadnej obľube a prakticky v každej slovenskej domácnosti nájdeme aspoň jednu nádobu naplnenú týmto zlatým produktom. Môže sa prírodné antibiotikum pokaziť?

Môže sa med pokaziť? Odpoveď vás možno prekvapí

Prirodzené vlastnosti medu z neho robia jednu z najtrvanlivejších potravín a nehrozí, že by sa mohol pokaziť. Potravina vydrží dlhšie čerstvá a chutná, ak ju správne uskladníme. Ak sa vyskytnú nepriaznivé podmienky, produkt môže skvasiť. Dochádza k tomu pôsobením kvasiniek, ktoré sú v sladkej zložke prirodzene prítomné. Prečo k tomu dochádza?

Ak na mede zbadáte penu a ucítite silnú, výraznú arómu kvasiniek, pravdepodobne prebehlo kvasenie. Počas tohto procesu sa uvoľňuje oxid uhličitý a alkohol, čo spôsobuje zmenu vône, chuti a vzhľadu medu. Zvyčajne je to spôsobené zlým skladovaním a vysokou vlhkosťou produktu, ktorá je spôsobená chybami včelárov. Ak zbierajú med príliš skoro, včely nie sú schopné odstrániť prebytočnú vlhkosť z nektáru a v uzavretej nádobe dochádza ku kvaseniu. Takýto produkt nie je vhodný na priamu konzumáciu, preto sa z neho oplatí pripraviť percentuálny nápoj, ocot, hnojivo pre rastliny alebo ho použiť na výrobu domácej kozmetiky.

Najlepšia teplota pre tento produkt je 10 – 20 stupňov, preto ho neuchovávajte v chladničke alebo v blízkosti zdrojov tepla.
Foto: shutterstock/Alyona Popik

Kde skladovať med v nádobách? Správny spôsob je dôležitý

Pri správnom skladovaní si med môže zachovať svoje vlastnosti po mnoho rokov. Najlepšia teplota pre tento produkt je 10 – 20 stupňov, preto ho neuchovávajte v chladničke alebo v blízkosti zdrojov tepla. Pohár s medom by mal stáť na suchom, tmavom mieste, mimo dosahu slnečného svetla. Je dôležité pozorne sledovať viečko. Zabránite tak jeho vystaveniu vlhkosti a kvaseniu. Pri naberaní medu používajte drevenú lyžicu a dávajte pozor, aby sa do nádoby nedostali žiadne nečistoty.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako skontrolovať, či je med pravý? Urobte si test pravosti medu a nenechajte sa oklamať

Uvarte vo vode, pridajte med a citrón. Pite denne a znížite si hladinu cukru v krvi

The post Otvorený často leží v kuchynskej skrinke celé mesiace. Môže sa med pokaziť? appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj