Skip to content
Menu
Menu

Patent na krájanie cibule bez plaču a boja. Majster kuchár nerobí žiadnu zásadnú chybu

Prečítať článok

24.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: snímka obrazovky youtube.com/@hellskitchen).

Ako krájať cibuľu ako pravý šéfkuchár? Milióny ľudí milujú varenie jedál obsahujúcich cibuľu, ale neznášajú plač a podráždené oči pri jej krájaní. Gordon Ramsay má spôsob, ako to urobiť.

Ako krájať cibuľu ako pravý šéfkuchár? Milióny ľudí milujú varenie jedál obsahujúcich cibuľu
Foto: snímka obrazovky youtube.com/@hellskitchen

Krájanie cibule je v kuchyni základnou zručnosťou, ktorá nás však často privádza k slzám. Dokonca aj slávny šéfkuchár Gordon Ramsay sa priznal, že pri krájaní tejto zeleniny prelial jednu alebo dve slzy. Našťastie našiel riešenie. Ukázalo sa, že pomocou niekoľkých jednoduchých trikov môžete cibuľu krájať bez toho, aby ste preliali slzu.

Čo robiť, aby ste pri lúpaní cibule neplakali? Gordon Ramsay má odpoveď

Cibuľa obsahuje zlúčeninu síry nazývanú syn-propanetial S-oxid. Pri krájaní cibule sa uvoľňujú enzýmy, ktoré reagujú s touto zlúčeninou za vzniku plynu. Keď sa tento plyn dostane do kontaktu s očami, vytvorí kyselinu sírovú, ktorá spôsobuje pocit pálenia a slzenia. Existuje niekoľko techník, ktoré môžete vyskúšať, aby ste podobnú reakciu v budúcnosti minimalizovali na nulu. O tieto tipy sa s používateľmi internetu na Facebooku podelila medzinárodne pôsobiaca reštaurácia Gordon Ramsay ocenená michelinskou hviezdou

Ako nakrájať cibuľu na kocky? Urobte to rýchlo a bez kriku v štýle šéfkuchára

V ďalšej časti videa Gordon ukazuje, ako správne nakrájať cibuľu krok za krokom.

Namiesto krájania koreňmi je lepšie cibuľu krájať tak, aby ste prekrojili korene.

Pri položení ruky na dosku na krájanie majte jeden prst vpredu a dva vzadu. Kĺb predného prsta bude viesť nôž pri krájaní. To uľahčí krájanie a ochráni vaše prsty.

Plátky cibule začnite krájať špičkou noža smerom ku koreňu. Dávajte pozor, aby ste nekrájali príliš blízko samotného koreňa. Nôž by mal robiť dlhé ťahy. Keď cibuľu nakrájate, posuňte ju späť tak, aby vyzerala, akoby ste ju nikdy nekrájali.

Čepeľou noža urobte vodorovný rez smerom k vrcholu plátkov. Prejdite až na druhý koniec cibule.

Držiac cibuľu na mieste, začnite krájať vertikálne. Kúsky pritom držte čo najbližšie pri sebe. Vzniknú tak kúsky nakrájané na kocky.

Nakoniec nakrájajte cibuľu okolo malého kúska koreňa. Týmto spôsobom nebudete nič strácať.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Začala cibuľa žiť vlastným životom a klíči? Môžete sa otráviť?

Babské povedačky radili natierať cibuľou prsia. Potrite si ňou tvár. Jej účinok vás určité prekvapí

The post Patent na krájanie cibule bez plaču a boja. Majster kuchár nerobí žiadnu zásadnú chybu appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj