7.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna Chinaroglu).
Zelené slivky sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia v Ázii a Turecku. Sú dostupné aj v Slovenských obchodoch a medzi spotrebiteľmi sú čoraz obľúbenejšie. Niet divu, sú zdrojom mnohých cenných živín. Ich pravidelná konzumácia posilňuje srdce a spomaľuje starnutie.
Sú zdrojom mnohých cenných živín. Ich pravidelná konzumácia posilňuje srdce a spomaľuje starnutie.
Foto: shutterstock/Anna Chinaroglu
Slováci v obchode oveľa častejšie siahnu po slivkách ako po zelených slivkách. Zatiaľ sa oplatí odkloniť sa od klasiky a ochutnať niektoré z najzdravších dostupných druhov ovocia. Zistite, čo všetko sa dá so zelenými slivkami robiť a prečo by ste ich vôbec mali jesť.
Zelené slivky – ovocie plné vitamínov
Zelené slivky boli známe už v staroveku a pestovali sa najmä v Ázii. V Japonsku sa dodnes používajú na výrobu tradičných konzerv a vína. V Turecku sa tiež používajú na výrobu džemov, ale často sú len zdravým občerstvením. Tieto plody dostupné aj na Slovensku, preto sa ich oplatí kúpiť a využiť ich bohatstvo vlastností. Spomedzi živín zelených sliviek je potrebné spomenúť predovšetkým veľký podiel vitamínu C, ale aj vitamínu A. Ovocie obsahuje draslík a vlákninu. Sú tiež cenným zdrojom antioxidantov. Vďaka tomu všetkému sú pre organizmus veľmi prospešné.
Čo môžete pripraviť zo zelených sliviek?
Toto na živiny bohaté ovocie sa vyznačuje kyslosladkou chuťou. Môžu sa jesť surové ako osviežujúce a zdravé občerstvenie. Hoci to nie je intuitívne, v Turecku sa ovocie často posype soľou, aby sa zvýraznila jeho sladká chuť.
Čo môžete pripraviť zo zelených sliviek? Určite sa ich oplatí použiť na výrobu konzerv – nakladaných sliviek (napríklad japonských umeboši), uhoriek, džemov alebo vína. Rovnako ako brusnice alebo čerešne sú vhodné na použitie do ovocných omáčok k mäsu. Možno ich použiť aj ako prísadu do pečiva a dezertov. Zelené slivky sú všestranným produktom, ktorý sa dá použiť ako občerstvenie aj do mnohých sladkých a slaných jedál.
Zelené slivky majú bohaté nutričné zloženie. Látky, ktoré obsahujú, majú pozitívny vplyv na organizmus. Ovocie je zdrojom vitamínu A, ktorý sa stará o zrakový orgán a vyživuje pokožku.
Foto: shutterstock/Creatus
Prečo jesť zelené slivky?
Zelené slivky majú bohaté nutričné zloženie. Látky, ktoré obsahujú, majú pozitívny vplyv na organizmus. Ovocie je zdrojom vitamínu A, ktorý sa stará o zrakový orgán a vyživuje pokožku. Vitamín C zasa podporuje imunitný systém a urýchli regeneráciu v prípade prechladnutia.
Prečo sa ešte oplatí jesť zelené slivky? Zaradenie tohto ovocia do jedálnička pomáha správnemu fungovaniu srdca. Prítomnosť draslíka sa premieta aj do regulácie krvného tlaku. Zelené slivky poskytujú veľkú dávku antioxidantov, ktoré znižujú riziko mnohých civilizačných ochorení (vrátane rakoviny, cukrovky alebo aterosklerózy). Navyše spomaľujú procesy starnutia buniek.
Medzi vlastnosti zelených sliviek patrí aj zlepšenie trávenia a pomoc pri udržiavaní zdravej hmotnosti. Vláknina, ktorú obsahujú, normalizuje činnosť čriev a stará sa o udržanie správnej črevnej mikroflóry.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je to jedno z najzdravších ovocí na Slovensku. Znižuje hladinu cholesterolu a omladzuje organizmus
Zalejte polievkovú lyžicu vodou a podlejte tým tuje.
The post Patria k najzdravším druhom ovocia. Regulujú krvný tlak a posilňujú srdce appeared first on Vášeň v tebe.