04.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BearFotos).
Čo sa dá urobiť z cukety? Existuje toľko nápadov, že možno nebudete mať čas vyskúšať ich všetky. Jedným z najčastejšie pripravovaných jedál sú cuketové placky. Recept je rýchly a jednoduchý, no pri vyprážaní nastáva problém. Ako urobiť cuketové placky, aby sa neutopili v tuku?
Foto: shutterstock/BearFotos
Cuketa sa na Slovensku pomaly stáva jednou z najobľúbenejších zelenín. Niet sa čomu čudovať, dá sa z nej pripraviť toľko jedál, že si snáď každý nájde to svoje. Od casserole, cez plnenú zeleninu a kapustu, až po šaláty a zaváraniny, bude skvele fungovať v mnohých verziách. Skvele nahradí aj zemiaky, chutné sú aj cuketové placky.
Neviete čo robiť s cuketou? Vyprážajte z nej placky
Cuketové placky sú perfektnou voľbou, ak nemáte po ruke zemiaky alebo vám nevyhovuje ich chuť. Je tu len jeden problém. Často nadmerne absorbujú tuk z panvice. Efekt? Potom nie sú chrumkavé, ale mäkké, mastné a nechutné. Ako sa s tým vysporiadať? Môžete preskočiť fázu vyprážania a urobiť si cuketové placky pečené v rúre alebo použiť jednoduchú metódu.
Ako pripraviť placky z cukety? S týmto trikom vyprážaná cuketa nebude absorbovať tuk
Po nastrúhaní zeleniny nezabudnite z cukety dôkladne vypustiť prebytočnú vodu. Rovnako ako v prípade uhorkových šalátov, soľ prichádza na záchranu. Pomôcť síce môže pretlačenie cez sitko alebo plátno, no soľ celý proces výrazne uľahčí. Dávajte si však pozor, aby ste to neprehnali.
RADA! Ak nechcete, aby placky na panvici „pili“ tuk, môžete do cesta pridať trochu liehu alebo pol polievkovej lyžice liehového octu. Táto metóda bude fungovať pre cuketové, zemiakové alebo jablkové placky.
Cuketové placky – recept
Potrebné ingrediencie:
500 g cukety,
1 veľké vajce,
4-5 polievkových lyžíc pšeničnej múky,
2 strúčiky cesnaku,
polovica cibule,
lyžica kôpru,
2 čajové lyžičky jogurtu alebo hustej smotany,
korenie, soľ, bylinkové korenie, obľúbené korenie – podľa chuti.
Začnite tým, že cuketu umyjete a odrežete konce. Ak je šupka tvrdá, ošúpeme ju. Ak je zelenina mladá a šupka mäkká, nechajte ju. Nastrúhajte ho na hrubom strúhadle. Posypeme soľou (cca 1 polievková lyžica), premiešame a prikryjeme tanierom alebo pokrievkou. Necháme asi hodinu bokom, aby soľ „vytiahla“ vodu z cukety. Po uplynutí tejto doby prebytok dôkladne scedíme.
Vo veľkej mise zmiešame cuketu, vajcia, jogurt alebo smotanu, nastrúhanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Za stáleho miešania po častiach pridávame múku. Predídete tak tvorbe hrudiek. Ak je cesto príliš tekuté, pridajte ešte trochu múky. Dochutíme kôprom, korením, korením a podľa potreby soľou. Môžete pridať trochu liehu alebo octu. Na panvici zohrejte olej (maximálne 2-3 polievkové lyžice). Veľkou lyžicou nalejte cesto a uhlaďte povrch. Smažte na strednom ohni 2-3 minúty z každej strany, kým nie sú chrumkavé a zlaté. Podávame s kyslou smotanou, cesnakom, tzatziki alebo kôprovou omáčkou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zemiakové placky budú vo vnútri mäkké a zvonku zostanú chrumkavé. Stačí jedna zmena
Už ma omrzeli zemiakové placky, tak som urobila toto. Každý, kto ich jedol, žiadal viac
The post Pred vyprážaním pridávam vždy pol polievkovej lyžice. Cuketové placky neabsorbujú tuk a pekne chrumkajú appeared first on Vášeň v tebe.