Skip to content
Menu
Menu

Pridala som len jednu prísadu a buchty vyšli lepšie ako z pekárne. Najlepšie sú priamo z rúry

Prečítať článok

3.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Foto: shutterstock/Tatiana Vorona).

Chlieb zohráva v našom živote veľkú úlohu a mnohí ľudia si bez neho nevedia predstaviť život. Ja sám som chlebový gurmán a raňajky bez čerstvého rožka alebo mäkkého chleba mi nestačia. Nedávno som si sama upiekla žemle a ukázalo sa, že sú chutnejšie ako z najlepšej pekárne. Stačilo mi do nich pridať túto jedinú vec.

Chlieb zohráva v našom živote veľkú úlohu a mnohí ľudia si bez neho nevedia predstaviť život. Ja sám som chlebový gurmán a raňajky bez čerstvého rožka alebo mäkkého chleba mi nestačia.
Foto: shutterstock/Tatiana Vorona

Musím sa priznať, že chlieb je pre mňa veľmi dôležitý a venujem mu veľkú pozornosť. Veľmi rada ho používam do najrôznejších jedál a vychutnávam si jeho skvelú chuť. Ak to máte aj vy, potom tento recept určite musíte vyskúšať. Ani v renomovaných pekárňach a obchodoch nenájdete niečo také chutné. Nadýchaná žemľa sa k tejto úprave výborne hodí.

Pravdepodobne sa pýtate, čo je na týchto buchtách také nezabudnuteľné. Okrem toho, že samotná žemľa je chutná a veľmi mäkká, táto jedna prísada ich robí ešte chutnejšími. Prísada, o ktorej je reč, je cesnakové maslo, ktoré si môžete pripraviť sami. Táto kombinácia je najchutnejšia teplá a hodí sa k syrom a údeninám.

Cesnakový chlieb recept

Zloženie

500 g pšeničnej múky

čajová lyžička soli,

čajová lyžička cukru,

7 g sušeného droždia,

300 ml teplej vody,

3 lyžice olivového oleja,

4 strúčiky cesnaku,

3 PL masla,

2 PL nasekanej petržlenovej vňate.

Pravdepodobne sa pýtate, čo je na týchto buchtách také nezabudnuteľné. Okrem toho, že samotná žemľa je chutná a veľmi mäkká, táto jedna prísada ich robí ešte chutnejšími.
Foto: shutterstock/tilialucida

Spôsob prípravy

V miske zmiešajte múku, soľ, cukor a droždie. Pridajte teplú vodu a olivový olej a vypracujte hladké a pružné cesto (asi 10 minút). Môžete na to použiť mixér s hákom na miesenie cesta.

Misku prikryte utierkou a cesto nechajte kysnúť približne 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Medzitým ošúpte cesnak a nakrájajte ho nadrobno. V malej panvici rozpustite maslo, pridajte nasekaný cesnak a na miernom ohni ho 2-3 minúty smažte, kým cesnak nezmäkne a nezíska arómu. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať.

Vykysnuté cesto rozdeľte na 12 rovnakých častí a vytvarujte z nich guľky. Guľky cesta položte na plech vystlaný papierom na pečenie, pričom medzi nimi nechajte malé medzery.
Každú žemľu potrite cesnakovým maslom pomocou štetca.

Buchty prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 30 minút kysnúť.

Medzitým predhrejte rúru na 200 °C. Buchty pečieme 15 – 20 minút, kým nie sú zlatisté a nadýchané.

Po upečení žemle opäť potrite zvyšným cesnakovým maslom. Podávajte teplé ako prílohu k polievkam, šalátom alebo ako občerstvenie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Urobila som najlepší chlieb bez múky. Je mäkký aj štyri dni

Domáci ovsený chlieb nemá konkurenciu. Taký v obchode nenájdete. Je výborný a chrumkavý

The post Pridala som len jednu prísadu a buchty vyšli lepšie ako z pekárne. Najlepšie sú priamo z rúry appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj