11.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/samu3lchav3z0).
Recept na pizzové cesto nemusí byť dlhý a zložitý. Ak snívate o rýchlej domácej večeri priamo z talianskeho juhu, stačí vám pár ingrediencií. Pripravte si to najlepšie cesto na pizzu a prekvapte svojich blízkych jeho jedinečnou chuťou.
Foto: Pixabay/samu3lchav3z0
Je ťažké nájsť človeka, ktorý by nemal rád pizzu. Najväčšou výhodou tohto talianskeho jedla je fakt, že ho môžeme jesť s obľúbenými prílohami, takže si každý nájde to svoje. Tajomstvo však nespočíva v syre, šunke či zelenine, ale v ceste.
Nekvalitný základ dokáže pokaziť aj tú najlepšie zostavenú škálu chutí, preto by sme sa na túto časť mali zamerať najviac. Tradičný taliansky proces prípravy cesta je pomerne dlhý, čo môže niekoho odradiť. Našťastie máme niekoľko jednoduchých spôsobov, ako urobiť pizzu rovnako chutnou.
Cesto na pizzu: prísady. Takto pripravíte chutné talianske jedlo
Na prípravu domácej pizze potrebujeme niekoľko surovín. Budú to:
30 gramov čerstvého droždia,
1,5 šálky pšeničnej múky nízkej kvality,
3/4 šálky vlažného mlieka,
dve polievkové lyžice olivového oleja,
lyžička soli,
lyžička cukru,
štipka sušeného oregana,
obľúbené prísady (napríklad paradajková omáčka, syr, mozzarella, šunka a vybraná zelenina).
Recept na cesto na pizzu:
Najprv si do misy preosejeme múku, pridáme soľ, cukor, oregano a suroviny zmiešame.
Mlieko mierne zohrejte v hrnci, kým nie je teplé, ale nie horúce. Rozdrobte do neho droždie a intenzívne miešajte, kým sa nerozpustí.
Obsah hrnca vylejeme do misky so suchými surovinami. Všetko premiešajte rukami a z času na čas pridajte trochu olivového oleja.
Ak je cesto už hladké a elastické, položte ho na dosku posypanú múkou. Potom ho rozvaľkajte na tenký koláč. Hrúbka základne závisí len od vašich preferencií, ale pamätajte, že pizza v rúre ešte viac narastie. Okraje nechajte trochu hrubšie.
Cesto potrieme paradajkovou omáčkou a pridáme obľúbené ingrediencie. Potom pizzu vložíme do rúry vyhriatej na 220 stupňov a pečieme asi 7-10 minút.
Základ na pizzu bez droždia. Tento recept zvládnu aj deti
Ak máte zrazu chuť na pizzu, no nemáte možnosť kúpiť si jednu a chcete použiť to, čo už máte doma, tento recept bude fungovať dokonale. Nie je v ňom žiadne droždie ani mlieko, len pár základných surovín. Stojí za to pripomenúť, že pizza nebude taká nadýchaný ako v prípade predchádzajúceho receptu, takže je to možnosť rýchlej večere pre fanúšikov tenkého základu.
Na varenie budete potrebovať:
400 gramov pšeničnej múky,
250 mililitrov vlažnej vody,
pol lyžičky cukru,
10 gramov soli.
Foto: Pixabay/felix_w
Recept na cesto na pizzu bez droždia:
Do plastovej alebo sklenenej misky nasypte 150 gramov múky, cukru a 100 mililitrov vody. Suroviny najskôr zmiešame lyžicou a potom rukami vymiesime cesto.
Keď je cesto hladké a elastické, preneste ho do čistej misy. Je dôležité, aby v nej neboli zvyšky jedla ani iné prísady. Cesto posypeme múkou a odložíme na teplé miesto na 24 hodín.
Po 24 hodinách cesto zdvojnásobí svoj objem. Pridáme zvyšok múky, vodu a nakoniec soľ. Soľ sa môže rozpustiť vo vode skôr, aby lepšie absorbovala zvyšok.
Cesto bude veľké, takže z neho spravíte tri stredné pizze. Rozdeľte ich na tri časti a prstami do nich votrite olivový olej. Počkajte asi 10 minút, kým cesto opäť nevykysne.
Rúru nastavte na najvyššiu možnú teplotu bez konvekcie. Časť cesta jemne rozvaľkajte na tenko, pridajte obľúbené ingrediencie a vložte do rúry asi na 10 minút. Ak chcete, aby bol spodok veľmi chrumkavý, po uplynutí tejto doby ho vyberte z rúry, chvíľu počkajte a vložte späť na dve minúty.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Babička robí na zimu najlepšie lečo. Nezostane ani kvapka omáčky
The post Recept na cesto na pizzu. Robím ho bleskovo a talianska pochúťka mizne zo stola ešte rýchlejšie appeared first on Vášeň v tebe.