9.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Joanna Grabowska-Kowalska).
Je leto, a tak si na osladenie doprajte tie najchutnejšie buchty s množstvom bobúľ vo vnútri. Ako pripravíte tie najlepšie čučoriedkové buchty? Recept uvedený nižšie mám ešte od svojej babičky, ktorá do náplne pridávala nezvyčajnú prísadu. Sú také chutné, že sa týmto receptom budú inšpirovať aj majitelia cukrární.
Ako pripravíte tie najlepšie čučoriedkové buchty?
Foto: shutterstock/Joanna Grabowska-Kowalska
Domáce čučoriedkové buchty sú u nás doma neodmysliteľnou súčasťou sviatočného jedálnička a hneď ako sa nám podarí nazbierať nejaké bobule, výroba sladkých buchiet sa rozbehne naplno. Recept na čučoriedky, ktorý používam, je určite starý niekoľko desaťročí, ak nie viac, a nie je na ňom nič zložité. Moja babička však vždy pridávala do čučoriedok trochu zemiakovej múky, aby bola náplň chutnejšia a zamatovejšia. Dnes vám poradím, ako pripraviť čučoriedkové koláče, ktoré sú oveľa lepšie ako tie z cukrárne.
Klasický recept na čučoriedkové buchty. Ako ich pripraviť?
Ingrediencie:
0,5 kg múky,
1 šálka ohriateho mlieka (250 ml),
30 g droždia,
50 g cukru,
80 g rozpusteného masla,
1 vajce a 1 žĺtok,
približne. 500 g čučoriedok,
3-4 PL práškového cukru,
2 PL zemiakovej múky.
Recept na čučoriedkové buchty. Ako ich pripravíte?
Najskôr sa postarajte o bobule. Očistite ich a vložte do misky. Potom pridajte kryštálový cukor a zemiakovú múku, dôkladne premiešajte a odložte bokom, aby bobule pustili šťavu. Okrem toho ich môžete mierne roztlačiť.
Pripravte si kvások. V miske rozdrobte droždie a zmiešajte ho s cukrom. Pridajte teplé mlieko a 3-4 polievkové lyžice múky. Premiešajte a odložte na štvrť hodiny, aby kvások mohol pôsobiť. Medzitým rozpustite maslo.
Do misy preosejte múku, pridajte štipku soli, rozšľahané vajcia a napenený kvások. Začnite miesiť a postupne pridávajte maslo.
Keď sa cesto začne odlepovať od rúk, odložte ho na 45 minút na kysnutie. Okrem toho môžete misu prikryť utierkou, aby sa cesto udržalo v teple.
Vykysnuté cesto vyklopte na pracovnú dosku a rozdeľte ho na rovnaké časti (toľko, koľko chcete buchiet). Potom každý diel sploštite v rukách a do stredu dajte časť náplne. Pevne uzavrite, aby bobule počas pečenia nevypadli.
Buchty položte na plech a nechajte ich opäť kysnúť, tentoraz štvrť hodiny.
Rúru predhrejte na 180 stupňov. Jarné buchty pečte približne 15 – 20 minút dozlatista. Ozdobte polevou.
Moja babička však vždy pridávala do čučoriedok trochu zemiakovej múky, aby bola náplň chutnejšia a zamatovejšia.
Foto: shutterstock/Joanna Grabowska-Kowalska
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jahodové srdiečka za 15 minút. Dezert z čerstvého ovocia a lístkového cesta
The post Recept na čučoriedkové buchty poznám od svojej babičky – robila tie najlepšie appeared first on Vášeň v tebe.