8.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/carpe89).
Taliani sú majstri chutných dezertov. V horúcich dňoch nič tak neosvieži ako vychladený krémový, jemný a mimoriadne zamatový zákusok. Obľúbený semifreddo je pochúťka, ktorá všetky tieto vlastnosti stelesňuje. Tu je návod, ako si ho pripraviť doma ako pravý Talian.
V horúcich dňoch nič tak neosvieži ako vychladený krémový, jemný a mimoriadne zamatový zákusok. Obľúbený semifreddo je pochúťka, ktorá všetky tieto vlastnosti stelesňuje.
Foto: shutterstock/carpe89
Počas dovolenkových dní Taliani radi siahajú po chladenom občerstvení alebo osviežujúcom semifredde. Jeho ľahká a jemná konzistencia je niečo medzi tradičným koláčom alebo penou a zmrzlinou, ktorá sa rozplýva na jazyku. Táto mimoriadne chutná lahôdka je nielen jednoduchá na prípravu, ale patrí k najlepším dezertom v Taliansku.
Semifreddo je jedným z typických dezertov talianskej tradície. Najlepšie chutí v lete
Tento klasický dezert sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi. Prvé zmienky o ňom pochádzajú z konca stredoveku. V Toskánsku sa pripravovala slávna zmrzlina Zuccotto, ktorá pripomínala dnešný semifreddo, ale tradične sa vyrábala v špeciálnej forme v tvare tekvice.
Aby ste si mohli vychutnať jej jemnú chuť, oplatí sa najprv poznať niekoľko kľúčových informácií. Typické talianske semifreddo obsahuje menej vody ako gelato, a preto je suchšie. Môže sa podávať nakrájané na plátky alebo vcelku. Jeho príprava trvá veľmi krátko, ale je dôležité, aby ste ho nevyberali z mrazničky príliš rýchlo. Za úspech dezertu je zodpovedná najmä dobre vyšľahaná smotana. Zodpovedá za správnu mäkkosť a štruktúru.
Mascarpone je základom lahodného talianskeho semifreddo.
Foto: shutterstock/Mironov Vladimir
Recept na čokoládové semifreddo
Ingrediencie:
250 g vychladeného syra mascarpone,
300 ml vychladenej 30 % smotany,
60 g práškového cukru,
100 g horkej alebo dezertnej čokolády,
balenie talianskych sušienok Savoiardi,
šálka espressa.
Príprava krok za krokom:
Najprv vyšľahajte smotanu. Ku koncu pridáme práškový cukor a syr mascarpone. Keď získate jednotnú hmotu, pridajte do krému nadrobno nasekanú horkú čokoládu a všetko premiešajte stierkou.
Pripravenú tortovú formu alebo sklenenú misu vyložíme potravinárskou fóliou. Na dno rozotrieme jednu z troch porcií krému. Potom každú piškótu zvlášť ponorte do studeného espressa. Namočené piškóty položte na prvú časť krému. Piškóty prikryjeme ďalšou porciou krému.
Postup zopakujte a položte ďalšiu vrstvu piškót, potom ich potrite zvyšným krémom. Povrch zarovnajte, posypte rozdrvenými piškótami a prikryte potravinovou fóliou.
Dezert vložte do mrazničky aspoň na dve alebo tri hodiny. Po uplynutí tejto doby je dobré dať ho do chladničky, aby bol krémovejší.
Pri podávaní ho celý posypte kakaom na dochutenie a ozdobu. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vždy som robila recept na piškótový koláč zle. Teraz robím tento krok a vyjde to perfektne
The post Recept na tento dezert som si priniesla z Talianska. Už si bez neho neviem predstaviť leto. Osviežujúci a chutný appeared first on Vášeň v tebe.