Skip to content
Menu
Menu

Rýchlo sa objaví a ešte rýchlejšie zmizne. Radšej si urobte zásoby tejto zeleniny, kým je sezóna

Prečítať článok

30.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/chrisreadingfoto).

Bôby sa objavujú v stánkoch už koncom mája. Sezóna tejto jedinečnej zeleniny však netrvá dlho, preto sa oplatí poponáhľať sa a zaradiť ju do letného jedálnička čo najskôr. Jesť bôb má mnoho výhod – a nie je to len o chuti.

Foto: Pixabay/chrisreadingfoto

Bôb je jednou z najobľúbenejších strukovín, ktorú Slováci konzumujú každú sezónu. Jedol sa od pradávna. V Egypte bol pred mnohými storočiami považovaný za potravu mŕtvych, ktorá im mala zabezpečiť potravu v posmrtnom živote. Slávny grécky filozof Pytagoras zase veril, že ľudské duše sa po smrti premenia na semienka bôbu.

Prešli však stovky rokov a vášeň Európanov (a iných) k zelenine nevyprchala. Práve naopak! V súčasnosti sa čoraz viac hovorí nielen o jeho chuti, ale aj o cenných zdravotných vlastnostiach.

Bôb je bohatý na vitamíny a chuť. Jeho zdravotné vlastnosti sú prekvapujúce

Bôb je cenným zdrojom mnohých nutričných hodnôt. Pravidelné jedenie zeleniny dodá telu solídnu dávku vitamínov A, C, E a K a minerálov ako bielkoviny, vápnik, železo, horčík a draslík. Bôb je tiež bohatý na vlákninu a nenasýtené mastné kyseliny Omega-3 a Omega-6, ktoré zabraňujú srdcovým ochoreniam. Jedenie bôbu pomáha znižovať hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi, čo tiež znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Okrem toho podporuje činnosť tráviaceho systému, zlepšuje činnosť čriev a zvyšuje pocit sýtosti po jedle, čím nás odrádza od maškrtenia. Bôb by mal byť zahrnutý do stravy okrem iného: ľudí, ktorí zápasia so srdcovými chorobami a chronickými ochoreniami, ako je cukrovka 2. typu, obezita alebo hypertenzia. Táto rastlina má nízky obsah kalórií, preto je dobrou zložkou jedálnička ľudí, ktorí sa snažia schudnúť.

Sezóna bôbu je krátka, ale intenzívna. Aké jedlá sa z nehodajú pripraviť?

Bôb obyčajný (pravý, záhradný) je široko používaný pri varení. Dá sa pripraviť na mnoho spôsobov, ale ten najjednoduchší zahŕňa varenie. Môžete si ho jednoducho pridať do šalátu alebo pripraviť lahodnú krémovú polievku, omáčku či nátierku na chlebíček. Pokojne ho zmiešajte s vašou obľúbenou zeleninou.

Obzvlášť lahodne vyzerá so špargľou a špenátom. Čerstvé bôby možno použiť na prípravu hlavného jedla aj ľahkého občerstvenia.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Upokojuje a znižuje krvný tlak. Zbierajte teraz a pripravte si aromatický čaj

Nikdy si neberte toto občerstvenie na pláž. Na druhý deň to môžete trpko ľutovať. Dokonca aj lekár to neodporúča

The post Rýchlo sa objaví a ešte rýchlejšie zmizne. Radšej si urobte zásoby tejto zeleniny, kým je sezóna appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj