Skip to content
Menu
Menu

Takto paradajková polievka ešte nikdy nechutila. Prekonáva slovenskú verziu svojím južanským nádychom

Prečítať článok

19.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Wiktory).

Ako sa pripravuje paradajková polievka? Recept na paradajkovú polievku je klišé, ale práve toto klišé (hoci chutné) chceme odčarovať. Poznáte taliansku verziu paradajkovej polievky? Ak nie, o veľa prichádzate. Dnes vám prezradíme recept na paradajkovú polievku s južanským nádychom. Hneď sa budete cítiť ako pri jazere Como.

Paradajková polievka s talianskym nádychom
Foto: shutterstock/Wiktory

Paradajková polievka je princeznou slovenských obedov a varíme ju veľmi často a veľmi radi. Avšak paradajková polievka, ktorá sa pripravuje vždy rovnakým spôsobom, sa môže časom stať nudnou. Nebojte sa, máme pre vás recept na paradajkovú polievku v úplne novej, ale tiež chutnej verzii. Poznáte polievku Solferino? Ak ste ju ešte nevarili, určite by ste ju mali spoznať. Je to talianska verzia paradajkovej polievky, ale s tými najchutnejšími ingredienciami. Olizovanie prstov je slabé slovo.

Skúste inú verziu paradajkovej polievky
Foto: shutterstock/Light Bulb Studio

Paradajková polievka na taliansky spôsob. Táto verzia vás prenesie na dovolenku

Ingrediencie:

1 liter vývaru alebo bujónu,

1 liter paradajkovej passaty,

1 plechovka konzervovaného hrášku,

2-3 zemiaky,

1 malý pór,

1 cibuľa,

syr mozzarella (približne 200 g),

18 % smotana (kyslá smotana),

soľ, korenie, cukor,

olej alebo maslo na vyprážanie.

Paradajková polievka na taliansky spôsob – ako ju pripraviť:

Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Potom ich pridajte do vývaru. Varíme, kým nie sú mäkké.

Nakrájajte cibuľu a pór a orestujte ich na troche masla alebo olivového oleja. Potom pridáme do vriacej polievky.

Hrášok sceďte a polovicu z neho rozmixujte na kašu, potom pridajte kašu a zvyšok hrášku do hrnca. Môžete použiť aj mrazený hrášok – v takom prípade sa oplatí počkať, kým sa rozmrazí.

Do vriacej polievky nalejte paradajkovú passatu a varte na miernom ohni 5 minút. Potom pridajte smotanu a polievku podľa chuti dochuťte soľou, korením a cukrom. K polievke Solferino sa hodí aj kvapka vínneho octu.

Horúcu polievku nalejte na taniere a bohato posypte strúhanou mozzarellou. Najlepšie chutí s bylinkovými krutónmi.

A vidíte, paradajková polievka nie je len tá, ktorá sa pripravuje z paradajkového koncentrátu? Ak máte chuť na naozaj chutnú a povzbudzujúcu polievku, táto verzia paradajkovej polievky vám ukradne srdce aj chuťové bunky. Myslím, že tento recept stojí za vyskúšanie, hoci len zo zvedavosti.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Najjarnejšia polievka, akú som kedy videla. Šťaveľová polievka sa môže schovať

Šampiňónová polievka v úplne novej verzii. Takúto nepodáva žiadny člen rodiny

The post Takto paradajková polievka ešte nikdy nechutila. Prekonáva slovenskú verziu svojím južanským nádychom appeared first on Vášeň v tebe.