Skip to content
Menu
Menu

Táto zelenina je na jar skutočným pokladom zdravia. Jedzte ju do sýtosti

Prečítať článok

24.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tijana Simic).

Na jar, po únavnej zime, ľudské telo často potrebuje poriadnu dávku vitamínov a minerálov, aby sa oživilo a správne fungovalo. Na začiatku jari by mala byť strava bohatá na zeleninu, ktorá vám dodá to, čo potrebujete, aby ste sa cítili dobre. Akú zeleninu je najlepšie jesť v apríli a máji, aby ste pocítili prílev vitality?

Ktorú zeleninu sa oplatí jesť najmä na jar?
Foto: shutterstock/Tijana Simic

Jarný zeleninový boom. Telo hladné po vitamínoch a mineráloch

Zimné mesiace, nedostatok slnečného svetla a často horší prístup k čerstvému ovociu a zelenine majú negatívny vplyv na naše zdravie. Po jesenných a zimných mesiacoch však konečne prichádza jar a s ňou množstvo zeleniny, ktorá je skutočnou pokladnicou zdravia.

Medzi zeleninou vyniká tá, ktorá v pomerne krátkom čase dokáže zlepšiť vašu pohodu a spôsobiť, že sa budete nielen cítiť lepšie, ale aj posilníte vlasy a rozžiari vašu pleť.

Ktoré druhy zeleniny, najmä na jar, sa teda oplatí zaradiť do každodenného jedálneho lístka, aby ste sa rýchlo zotavili?

Špargľa na regeneráciu tela

Stonky špargle začínajú klíčiť okolo marca, ale kvitnú koncom apríla a sezóna trvá celý máj. Jarné jedlo obohatené o špargľu vám môže priniesť mnoho výhod.

Keď ich budete jesť varené, grilované, vyprážané alebo pečené, dodajú vášmu telu veľa vitamínov a minerálov. Táto zelenina má nízky obsah kalórií, ale je bohatá na množstvo živín vrátane vitamínu K, kyseliny listovej a vlákniny.

Sú tiež vynikajúcim zdrojom probiotickej vlákniny a antioxidantov, ktoré sú prospešné pre črevá. Kyselina listová, ktorú obsahujú, pomáha telu regenerovať a prospieva kardiovaskulárnemu systému, čo bude pre vás po zimných mesiacoch mimoriadne prospešné.

Špargľa má nízky obsah kalórií, ale je bohatá na množstvo živín.
Foto: shutterstock/Gudrun Muenz

Vitamíny C a E obsiahnuté v špargli zlepšujú stav pokožky, vlasov a nechtov, takže ak bojujete so sivou pleťou a vypadávaním vlasov, špargľa je ideálna.

Zelený hrášok bohatý na vlákninu. Nepodceňujte túto zložku

Mladý hrášok dodá každému jedlu, do ktorého sa pridá, krásny zelený odtieň. Ale vzhľad nie je všetko! Dôležité je, čo hrášok obsahuje.

Čerstvý hrášok, ktorý sa zbiera najlepšie od polovice mája do konca júna, obsahuje veľa zdravých sacharidov a rastlinných bielkovín, vďaka ktorým sa budete cítiť dlhšie sýti. Zelené guľôčky obsahujú vitamíny A a K a sú vynikajúcim zdrojom vlákniny.

Vláknina zohráva mimoriadne dôležitú úlohu v procese trávenia. Znižuje koncentráciu glukózy v krvi. Vláknina zohráva úlohu aj pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení a môže vám pomôcť schudnúť.

Mladá pažítka a jarná cibuľka. Nielen vitamíny, ale aj draslík a železo

Chuť mladej jarnej cibuľky so zelenou pažítkou ozvláštni každé jedlo a výborne sa hodí k zemiakom, paradajkám alebo červenej paprike. Táto nenápadná zelenina však obsahuje skutočnú pokladnicu zložiek potrebných na posilnenie organizmu.

Pažítka a jarná cibuľka môžu byť korunou jarných sendvičov s paradajkami.
Foto: shutterstock/karpovkottt

Jarná cibuľka je bohatá na vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík, vápnik a železo. Zelenina obsahuje aj antioxidanty a flavonoidy. Okrem toho je jarná cibuľka nízkokalorická zelenina, takže bude ideálna, ak chcete schudnúť.

Nepopulárne artičoky, skrývajú veľké bohatstvo

Artičoky sú obľúbenejšie v Taliansku alebo Francúzsku, vo vašej domácej kuchyni si nenašli osobitné miesto. Pre ich bohatstvo na vitamíny a minerály sa však oplatí zaradiť ich do jarného jedálnička.

Sezóna artičokov je nezvyčajne dlhá, trvá až do októbra, ale svoj vrchol majú od marca do mája. Na jar sú bohaté na antioxidanty. Sú vynikajúcim zdrojom vlákniny, ktorá je vhodná pre črevá, rovnako ako zelený hrášok.

Okrem toho táto zelenina obsahuje cynarín, ktorý má choleretické, cholagogické a hepatoprotektívne vlastnosti. To podporuje správnu funkciu pečene a udržiavanie primeranej hladiny lipidov v krvi.

Neviete čo s artičokmi? Hoďte ich na pizzu.
Foto: shutterstock/pilipphoto

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Prišla jar a priniesla špargľu. Nevarte, nepečte, hoďte na panvicu. 10 minút a máte hotovo

Kedy sadiť jarnú cibuľku? Blíži sa najlepší čas

The post Táto zelenina je na jar skutočným pokladom zdravia. Jedzte ju do sýtosti appeared first on Vášeň v tebe.