Skip to content
Menu
Menu

Tekutina v jogurte? Dvakrát si premyslite, kým téglik hodíte do koša

Prečítať článok

12.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ThamKC).

Niekedy sa stane, že tekutina pláva na povrchu jogurtu alebo smotany. Nevyzerá to esteticky, a preto výrobok často končí v koši. Je to chyba, pretože ako sa ukazuje, táto „voda“ je mimoriadne cenná.

Tekutina v jogurte? Dvakrát si premyslite, kým téglik hodíte do koša.
Foto: shutterstock/ThamKC

Jogurt jeme samotný, ale aj s ovocím, ovsenými vločkami alebo ako prísadu do iných jedál. Ak dlho stojí, často sa začne na jeho povrchu tvoriť zvláštna tekutina. Čo to je? Veľa ľudí sa pýta, či sú takéto mliečne výrobky ešte vhodné na konzumáciu.

Ako sa vyrába jogurt? Toto je čisté zdravie. Prečo sa oplatí zaradiť jogurt do svojho každodenného jedálnička?

Jogurt sa vyrába z pasterizovaného mlieka v procese mliečneho kvasenia. Do mlieka sa pridávajú kmene baktérií Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus a nasleduje päťhodinová fermentácia pri teplote 40 až 50 stupňov.

Prírodný jogurt obsahuje veľa ľahko stráviteľných bielkovín, ale aj vápnik, vitamíny skupiny B a baktérie mliečneho kvasenia, ktoré priaznivo pôsobia na črevnú mikroflóru. Pravidelná konzumácia jogurtov znižuje riziko obezity, srdcovo-cievnych ochorení a má pozitívny vplyv na mineralizáciu kostí. Preto sa oplatí zaradiť tento produkt do vašej každodennej stravy, samozrejme, ak nemáte potravinovú intoleranciu na mliečny cukor, teda laktózu.

Jogurt.
Foto: Súkromný archív

Čo znamená voda v jogurte? Nevylievajte ju. Je to veľmi cenné

Ak otvoríme balenie jogurtu alebo iných mliečnych výrobkov a nespotrebujeme ho hneď, ale dáme do chladničky, na jeho povrchu sa vytvorí tekutina, ktorú mnohí mylne vnímajú ako znak pokazenia výrobku.

To je omyl, voda v jogurte nie je nič iné ako srvátka, ťažký jogurt klesá a ľahká srvátka vypláva na povrch. Srvátku treba rozmiešať a mliečny výrobok bude stále dobrý na konzumáciu. Srvátka obsahuje veľa cenných živín, ako je vápnik, probiotiká a vitamín B12.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Častá chyba pri mrazení. Tieto potraviny strácajú všetky svoje vlastnosti

Plesnivú paradajku nevyhadzujte. Pozrite sa, ako ju môžete využiť

The post Tekutina v jogurte? Dvakrát si premyslite, kým téglik hodíte do koša appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj