Skip to content
Menu
Menu

Tri kusy denne zabránia nedostatku. Teraz chutia najlepšie

Prečítať článok

05.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/thommas68).

Sú šťavnaté a jemné a ich dužina sa topí v ústach. Chuť marhúľ je často popisovaná ako kombinácia broskyňových a slivkových tónov, vďaka čomu sú mimoriadne atraktívne tak na konzumáciu v surovom stave, ako aj na prípravu mnohých dezertov, zaváranín a ikonických knedlí. Čo je ešte dôležitejšie, zjedenie troch kúskov denne dodá telu dôležitú zložku, ktorá chráni zrak, pomáha znižovať hladinu cholesterolu a odďaľuje proces starnutia.

Kedy je sezóna marhúľ?
Foto: Pixabay/thommas68

Kedy je sezóna marhúľ?

Leto je obdobím, kedy stánky a obchody s potravinami prekypujú sezónnym ovocím, ktoré láka svojimi chutnými farbami, vôňami a predovšetkým bezkonkurenčnou chuťou. Niektoré z nich sú dostupné krátkodobo, preto by ste ich ochutnávku nemali odkladať na neurčito.

Ako to vyzerá s marhuľami? Dostupné a najcennejšie sú v júli a auguste. Sladká a šťavnatá dužina je obklopená jemnou šupkou. Je potrebné sa jej zbaviť? V žiadnom prípade. Marhule sa odporúča jesť surové aj so šupkou – obsahuje najväčšie množstvo prospešnej vlákniny.

Drobné ovocie je pokladnicou cenných ingrediencií

Marhule sú nielen chutné, ale aj mimoriadne zdravé ovocie, ktoré sa oplatí zaradiť do svojho jedálnička. Bohaté na vitamíny, minerály, vlákninu a antioxidanty budú telu prospešné v rôznych oblastiach. Od pozitívneho vplyvu na zrakový systém, cez tráviaci a imunitný systém, až po kardiovaskulárny systém. Prečo sú marhule také všestranné? Čo obsahujú?

Marhule sú výborným zdrojom vitamínov A a C, ktoré priaznivo pôsobia na imunitu a stav pokožky.

Nenápadné plody sú pokladnicou betakaroténu. Stačí zjesť tri kúsky denne, aby ste pokryli dennú potrebu tela na túto zložku. Je zodpovedný za orlí zrak a chráni pred degeneráciou tohto orgánu, preto by nemal chýbať v jedálničku seniorov. Okrem toho chráni pokožku pred nadmerným slnečným žiarením a odďaľuje proces starnutia.

Marhule pomáhajú telu dodať cenné minerály vrátane draslíka, ktorý reguluje krvný tlak, a železa, ktoré je nevyhnutné pre krvotvorné procesy.

Sezónne ovocie je zdrojom vlákniny, ktorá podporuje trávenie a uľahčuje chudnutie a udržanie si zdravej hmotnosti.

Konzumácia marhúľ sa odporúča kvôli prítomnosti antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

Jedzte, aby ste predišli zápche

Zápcha môže výrazne zhoršiť pohodu a kvalitu života, a keď sa vyskytuje často, môže viesť k vážnym ochoreniam tráviaceho systému. Správne zvolené menu jej pomôže čeliť. Jedným z najchutnejších spôsobov, ako sa vysporiadať so zápchou, je konzumácia marhúľ. Vysoký obsah vlákniny podporuje peristaltiku čriev, ktorá je tiež kľúčová v procese chudnutia. Pamätajte však, že to netreba preháňať – marhule vo veľkom množstve pôsobia laxatívne, takže príliš veľa môže mať za následok hnačku.

Foto: shutterstock/Nitr

Ako vplývajú marhule na organizmus? Budú držať tlak na uzde

Draslík obsiahnutý v marhuliach pomáha regulovať krvný tlak, čo je dôležité pre ľudí s hypertenziou. Zložky obsiahnuté v ovocí majú pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém, znižujú riziko aterosklerózy. Pomáhajú tiež znižovať hladinu „zlého“ cholesterolu, preto by sme ich pri letných nákupoch nemali ignorovať.

Štít pre pokožku alebo ovocie pre krásu

Miniete veľa na krémy a balzamy na starostlivosť o pleť? Základom starostlivosti o pleť je práca zvnútra – prostredníctvom správnej stravy. Na oddialenie starnutia a zlepšenie vzhľadu pleti si doprajte marhuľovú pochúťku. Vitamíny, ktoré obsahujú, zaisťujú jej pružnosť, pevnosť a peknú farbu a zároveň ju chránia pred škodlivými účinkami UV žiarenia. Blahodarný vplyv marhúľ na vašu krásu uvidíte aj posilnením predtým lámavých nechtov a vlasov.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Je lepšie jesť banány ráno alebo večer? Veľký význam má denná doba

Jete cukor? Vedci majú nový vážny argument, prečo to nerobiť

The post Tri kusy denne zabránia nedostatku. Teraz chutia najlepšie appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj