Skip to content
Menu
Menu

Tvrdnutie medu? Všetko kvôli bežnej chybe. Takto zostáva tekutý dlhšie

Prečítať článok

23.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/milart).

Kryštalizácia medu je úplne prirodzený proces a prebieha v každom prírodnom mede. Nie každý však má rád tvrdý med. Stačí si dať pozor na jednu častú chybu. Čo môžete urobiť, aby ste zabránili kryštalizácii medu?

Kryštalizácia medu je úplne prirodzený proces a prebieha v každom prírodnom mede. Nie každý však má rád tvrdý med. Stačí si dať pozor na jednu častú chybu.
Foto: shutterstock.com/milart

Tvrdý med je pre niektorých skutočným kuchynským strašiakom. Samozrejme, môžete siahnuť po starej a účinnej metóde a nádobu zohriať napríklad vo vodnom kúpeli. Teplota spôsobí, že sa kryštáliky rozpustia a med sa vráti do tekutej podoby. Je to však dosť namáhavé a zaberie to veľa času. Dá sa tomu nejako predísť? Prečo med kryštalizuje a čo sa dá urobiť, aby sa tomu zabránilo?

Prečo med kryštalizuje? Je to prirodzený proces. Takto môžete rozlíšiť pravý med od umelého.

Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, kryštalizácia nie je znakom nekvalitného medu, nieto ešte pokazeného. K tvrdnutiu dochádza vo všetkých prírodných medoch, hoci v niektorých druhoch je tento proces pomalší. Postupné tvrdnutie do pevnej formy môže trvať od niekoľkých dní až po niekoľko mesiacov, všetko závisí od obsahu glukózy. Čím viac glukózy a menej fruktózy, tým rýchlejšie tvrdne. Na druhej strane nedostatočná kryštalizácia je znakom toho, že v zložení prevláda voda a biely cukor.

Proces kryštalizácie ovplyvňuje aj skladovanie medu. Ak ho skladujeme v chladničke a niekoľkokrát denne ho vyberieme na pult, je vystavený častým zmenám teploty, ktoré spôsobujú, že cukry začínajú kryštalizovať rýchlejšie. Medy s vysokým obsahom glukózy, ako napríklad repkový, môžu stvrdnúť aj po niekoľkých dňoch. Na druhej strane agátový med, ktorý obsahuje oveľa viac fruktózy, vykryštalizuje až po niekoľkých mesiacoch. Nie každý však má rád, keď je jeho med tvrdý. Čo potom?

Je dobré udržiavať med pri stálej teplote približne 18 stupňov alebo nižšej. Kde skladovať med? Ideálne bude suché a tienisté miesto
Foto: shutterstock.com/Kovaleva_Ka

Čo možno urobiť, aby med nekryštalizoval? Pozor na častú chybu

Je dobré udržiavať med pri stálej teplote približne 18 stupňov alebo nižšej. Kde skladovať med? Ideálne bude suché a tienisté miesto, mimo dosahu vlhkosti, slnečného žiarenia, ale aj náhlych zmien teploty. Pohár s medom skladujte napríklad v špajzi, pivnici alebo v chladnej skrinke, ktorá nie je vedľa chladničky a sporáka. Vhodným miestom sú aj dvere chladničky, najmä pre medy, ktoré môžu kvasiť, teda napríklad repkový alebo zlatobyľový med. Nezabudnite tiež nádobu pevne uzavrieť a zabrániť kontaktu s vodou. Nanášajte ho suchou a čistou lyžicou. Skryštalizovaný med zohrejte v teplej, ale nie vriacej vode.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Druhy medu – aké druhy medu možno rozlíšiť? Zistite, z čoho sa med skladá a čo určuje jeho chuť

Môže sa med pokaziť? Radšej dávajte pozor

The post Tvrdnutie medu? Všetko kvôli bežnej chybe. Takto zostáva tekutý dlhšie appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj