Skip to content
Menu
Menu

Urobte grilovaný syr a nikto sa nebude pozerať na bravčovú krkovičku a klobásky

Prečítať článok

3.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marian Weyo).

Jedlá z grilu sú niečo, čo dokonale pohladí naše chuťové bunky. Bez ohľadu na to, či dávate prednosť klobáskam, krkovičke alebo špízom, určite ste celú zimu netrpezlivo čakali, kým sa opäť začne grilovacia sezóna. Grilovanie však nie je len o mäse. Na gril sa dajú dať aj iné veci a bezpochyby najlepšou z nich je syr. Dnes Vám dáme niekoľko tipov, ako pripraviť grilovaný syr tak, aby svojou chuťou odrovnal každého.

Foto: shutterstock/Marian Weyo

Som človek, ktorý miluje všetko, čo sa griluje. Klobásky, špízy, krídla a krkovička sú veci, ktoré môžem jesť bez prestávky. Nie je to inak ani s grilovanými rybami a zeleninou či hubami. Už len pohľad na tieto pochúťky položené na grile uvoľňuje hormóny šťastia, ale skutočný výbuch nastane, keď na grile uvidím svoj milovaný francúzsky syr. Ako sa robí grilovaný syr? Je to jednoduché, ale oplatí sa to trochu okoreniť. Ja volím dve možnosti a sama neviem, ktorá je lepšia.

Grilovaný syr. Taký krémový a aromatický, že sa na klobásu nikto nepozrie

Samozrejme, je rozdiel medzi syrom a grilovaným syrom. Je nepravdepodobné, že by sme na gril dali žltý syr, napríklad goudu alebo syr feta. Ostatné syry sú na grilovanie vhodné, pretože sa pod vplyvom tepla neroztavia a tak z grilu netečú. Samozrejme, oplatí sa zaobstarať si podnosy, ale sú syry, ktoré si to nevyžadujú. Spomenula by som vynikajúci, mierne slaný syr halloumi, ktorý je ideálny do šalátov. Kráľom grilu je však určite aromatický francúzsky camembert.

Camembert z grilu. Ako ho pripraviť

Camembert je zrejúci syr s mäkkou krémovou dužinou obalený tvrdou vrstvou, ktorá počas grilovania udržiava túto dužinu vnútri. Vďaka tomu sa krémový stred roztopí až po položení na tanier a rozkrojení. Grilovaný camembert má jemne orieškovú a mierne slanú chuť a jeho konzistencia pripomína puding. Môžete ho grilovať priamo na grile a ja mám na to dva spôsoby.

Prvý spôsob je vhodný, ak máte radi slaninu. Kombinácia krémového syra a slaniny je niečo božské. Okrúhly syr zabaľte do tenkých plátkov údenej slaniny a položte na gril. Grilujte z oboch strán, kým slanina nezhnedne a nie je mierne chrumkavá.

Do syra camembert urobte na niekoľkých miestach vrúbky nožom, potom doň vložte tenký plátok cesnaku a trochu čerstvého rozmarínu.
Foto: shutterstock/Julia Sudnitskaya

Druhý spôsob je pre skutočných gurmánov. Do syra camembert urobte na niekoľkých miestach vrúbky nožom, potom doň vložte tenký plátok cesnaku a trochu čerstvého rozmarínu. Vrchnú časť potrite trochou medu a pevne zabaľte alobalom. Grilujte na grile približne 10 minút.

Ako podávať grilovaný camembert

Možností je naozaj veľa. Grilovaný syr si môžete natrieť na toast alebo ho podávať s čerstvým šalátom, najlepšie bez majonézy. Výborne chutí aj s brusnicovým džemom, ktorý pri podávaní za tepla dokonale zvýrazní skryté chute syra. Samozrejme, môžete ho podávať aj so studeným údeným mäsom alebo zmesou orechov a olív. Nápady na grilovaný syr, ktoré som uviedla, sa dajú rovnako dobre pripraviť aj v rúre s funkciou grilu. Je to ideálne v zime alebo keď chcete syr rýchlo zjesť bez toho, aby ste museli pripravovať a rozpaľovať gril.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tento syr je bombou živín a pastvou pre chuťové bunky. Taliani ho milujú

Grilovaná špargľa s týmito ingredienciami sa môže dostať zo žalúdka priamo do srdca. Na každého urobíte dojem

The post Urobte grilovaný syr a nikto sa nebude pozerať na bravčovú krkovičku a klobásky appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj