22.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rimma Bondarenko).
Broskyňový džem je jednou z najznámejších ovocných konzerv nielen na Slovensku, ale aj na celom svete. Vďaka svojej šťavnatosti, jemnej chuti a prirodzenej sladkosti sa výborne hodí do domácich dezertov a pečiva, ale nielen do nich. Objavte jednoduché recepty na najchutnejší broskyňový džem.
Broskyňový džem na rôzne spôsoby.
Foto: shutterstock/Rimma Bondarenko
Broskyňový džem je jedným z najväčších skvostov na policiach v špajze. Vyniká krásnou farbou a jeho jedinečnej chuti je ťažké odolať.
Broskyňový džem – bohatá chuť a výživová hodnota
Broskyňový džem je pochúťka, ktorú oceňujú na celom svete. Poteší svojou originálnou chuťou a farbou, ale netreba zabúdať ani na to, že je – ako každá iná domáca konzerva – plná cenných živín, ktoré podporujú ľudské zdravie. Broskyne sú skutočnou pokladnicou cenných vitamínov a minerálov. Okrem iného obsahujú vitamíny A, C, E a K, ako aj železo, horčík a draslík. Broskyne obsahujú aj veľké množstvo vlákniny, ktorá podporuje tráviaci systém. Broskyne posilňujú imunitu a tiež pomáhajú regulovať parametre krvného tlaku, čím zabraňujú hypertenzii a vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
Broskyňový džem – recept, ktorý využijete na mnoho rôznych spôsobov
Na čo môžete použiť broskyňový džem? Recept na túto chutnú pochúťku je univerzálny, pretože broskyňový džem sa dá v kuchyni použiť na mnoho spôsobov.
Broskyne posilňujú imunitu a tiež pomáhajú regulovať parametre krvného tlaku, čím zabraňujú hypertenzii a vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
Foto: Pixabay/kgorz
Broskyňový džem je obľúbeným produktom podávaným na raňajky ako nátierka na chlieb. Hodí sa aj na vafle, palacinky a sladké hrianky. Môže sa použiť aj ako náplň do domácich koláčov a croissantov. Veľmi často sa broskyňový džem používa aj ako základ pre sladké omáčky a marinády na mäso.
Recept na broskyňový džem podľa tradičného receptu
Začnime skúmaním receptu na broskyňový džem podľa tradičného receptu. Na jeho prípravu budete potrebovať tieto ingrediencie:
1,5 kg broskýň,
1 kg cukru,
šťava vytlačená z 1 citróna.
Spôsob prípravy:
Broskyne dôkladne umyte, ošúpte a odstráňte jadierka. Ovocie nakrájajte na kocky (môžete ho aj rozmixovať, aby mal džem hladšiu štruktúru). Broskyne vložte do veľkého hrnca, pridajte cukor a citrónovú šťavu. Dôkladne premiešajte a odložte na niekoľko hodín, aby ovocie pustilo šťavu. Hrniec postavte na stredný oheň a priveďte do varu, pričom pravidelne miešajte, aby sa broskyňový džem neprilepil na dno. Keď džem dosiahne požadovanú konzistenciu, prelejte ho do vopred umytých pohárov. Pevne uzavrite a dajte vychladnúť (poháre dajte hore dnom).
Na prípravu broskyňového džemu potrebujete broskyne, cukor šťavu z citróna.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot
Broskyňový džem bez cukru – zdravšia alternatíva
Ďalším návrhom je zdravšia alternatíva tradičného džemu, a to broskyňový džem bez cukru. Na jeho prípravu budete potrebovať tieto ingrediencie:
1,5 kg broskýň,
3 lyžice citrónovej šťavy,
3 lyžice medu,
pektín (voliteľné).
Spôsob prípravy:
Broskyne dôkladne umyte, ošúpte a odstráňte jadierka. Ovocie nakrájajte na kocky a rozmixujte. Blanšírované broskyne vložte do hrnca, pridajte citrónovú šťavu a dôkladne premiešajte. Varte na strednom plameni. Džem občas premiešajte, aby sa neprilepil na dno. Pridajte med a ak je broskyňový džem príliš riedky, aj pektín, ktorý pôsobí ako prírodné zahusťovadlo a urýchľuje proces želírovania ovocia. Hotový broskyňový džem preložte do pohárov. Pevne ich uzavrite, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
Ako zdravšiu alternatívu môžete použiť med namiesto cukru.
Foto: shutterstock.com/Kovaleva_Ka
Ako pripraviť džem z broskýň a zázvoru?
Broskyňovo-zázvorový džem je náš ďalší návrh na vyskúšanie. Ako pripraviť broskyňovo-zázvorový džem? Pripravte si nasledujúce ingrediencie:
1,5 kg broskýň,
1 kg cukru,
šťava vytlačená z 1 citróna,
kúsok čerstvého zázvoru dlhý asi 3-4 cm.
Spôsob prípravy:
Broskyne umyte, ošúpte a odstráňte jadierka. Ovocie nakrájajte nadrobno a vložte do veľkého hrnca. Posypte cukrom a pridajte citrónovú šťavu. Varte na strednom plameni a občas obsah hrnca premiešajte. Pridajte zázvor nastrúhaný na jemnom strúhadle. Dôkladne premiešajte a pokračujte vo varení broskyňového džemu, kým nedosiahne požadovanú konzistenciu. Hotový broskyňovo-zázvorový džem preložte do pohárov, pevne uzavrite a odložte vychladnúť (poháre obráťte hore dnom).
Skvelú kombináciu chutí predstavuje spojenie broskýň a zázvoru.
Foto: Pixabay/Couleur
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
V mojej pivnici nenájdete jahodový a malinový džem. Tento rok robím len túto nátierku
The post Urobte si sladký a chutný broskyňový džem ešte dnes. V zime sa poďakujete appeared first on Vášeň v tebe.