Skip to content
Menu
Menu

V ČSR ho jedol každý. Takto môžete využiť zabudnutú vitamínovú bombu v kuchyni

Prečítať článok

03.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/utroja0).

Kaleráb bol najpopulárnejší počas ČSR. Teraz je to už trochu zabudnutá zelenina. Oplatí sa jej však venovať pozornosť, pretože je nielen veľmi zdravá a chutná, ale môže mať mnohoraké využitie aj v kuchyni, a tak si ju môžeme bez problémov zaviesť do nášho denného jedálnička. Prezradíme vám, aké recepty s kalerábom sa oplatí poznať.

Ako využiť kaleráb v kuchyni?
Foto: shutterstock/Lulub

Kaleráb je rastlina kompaktného guľovitého tvaru a svojím vzhľadom pripomína menšiu verziu kapusty alebo repy. Jeho farba sa pohybuje od svetlozelenej po tmavofialovú. Vnútro kalerábu, bez ohľadu na jeho vonkajšiu farbu, je však vždy svetlozelené. Navyše je chutný, chrumkavý a šťavnatý. Vďaka tomu sa dá táto zelenina využiť na mnoho spôsobov. Spoznajte overené recepty s kalerábom.

Prečo je kaleráb zdravý? Je to skutočná vitamínová bomba

Kaleráb je jedinečná, chutná a zdravá zelenina, ktorá sa do našej krajiny dostala koncom 18. storočia. Je známy nielen svojou jedinečnou chuťou, ale aj svojimi zdraviu prospešnými vlastnosťami.

Kaleráb je nízkokalorická zelenina bohatá na minerály. Je tiež skvelým zdrojom vlákniny, ktorá podporuje trávenie a pomáha udržiavať zdravú váhu. Kaleráb je navyše skutočnou vitamínovou bombou. Obsahuje vitamín C, K, A a B. Okrem toho obsahuje draslík, železo, horčík a vápnik.

Kaleráb je navyše bohatý na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením a zároveň podporujú boj proti voľným radikálom. Konzumácia tejto zeleniny má pozitívny vplyv na zrážanlivosť krvi, zdravie pokožky a očí a pôsobí aj močopudne. Vďaka tomu kaleráb pomáha odstraňovať prebytočnú vodu z tela a prispieva k znižovaniu krvného tlaku.

Výhodou kalerábu je, že ho môžeme jesť nielen samotný, ale pripraviť z neho aj mnoho chutných jedál. Predstavujeme naše návrhy na využitie tejto zdravej zeleniny.

Kalerábový šalát – ako ho pripraviť?

Prvý nápad na chutné využitie kalerábu je pripraviť si z neho výživný šalát. Na to, aby sme si pochutnali na lahodnom a hlavne veľmi zdravom šaláte, nám stačí pár ingrediencií.

Tu sú základné produkty:

1 kaleráb

2 mrkvy

1 jablko

2 lyžice citrónovej šťavy

2 lyžice olivového oleja

soľ

korenie.

Prvým krokom je ošúpať kaleráb, jablko a mrkvu. Potom ich nastrúhame na hrubom strúhadle.

K nastrúhaným surovinám pridáme citrónovú šťavu, soľ, korenie a olivový olej.

Všetko dôkladne premiešame a je to hotové.

Rýchly, jednoduchý, chutný a zdravý šalát môže byť samostatným občerstvením alebo doplnkom k večeri.

Z kalerábu môžeme urobiť aj chutnú krémovú polievku.
Foto: Pixabay/utroja0

Kalerábová polievka – toto jedlo poteší každého vo vašej domácnosti

Z rovnakej zeleniny môžeme pripraviť aj chutnú večeru. Stačí nám vedieť recept na kalerábovú polievku. Vďaka tomu pripravíme chutný pokrm, ktorý nás zasýti a dodá nášmu telu vitalitu.

Budeme na to potrebovať nasledujúce ingrediencie:

2 kaleráby,

1 zemiak,

1 cibuľa,

soľ,

korenie,

1 strúčik cesnaku,

pažítka alebo kôpor,

1 liter zeleninového vývaru,

2 lyžice smotany.

Prípravu polievky začnite tak, že zemiaky a kaleráb ošúpete a nakrájate na kocky.

Potom ošúpeme cibuľu a cesnak a nakrájame ich nadrobno.

Ďalším krokom je, že v hrnci rozohrejeme trochu olivového oleja a orestujeme na ňom cesnak a cibuľu.

Pridáme kaleráb a zemiak a celé to zalejeme zeleninovým vývarom. Polievku varíme na miernom ohni asi 20 minút, kým zelenina nezmäkne.

Potom všetko pomocou mixéra rozmixujeme na hladký krém a pridáme smotanu, soľ a korenie.

Pri podávaní polievku ozdobíme pažítkou alebo kôprom.

POZRITET TIEŽ AJ: Hovorí sa mu „najzdravší nápoj na svete“. Pite, keď sa k vám dostáva cholesterol

Plnený kaleráb – tento recept sa oplatí poznať

Ďalším zaujímavým nápadom na využitie kalerábu je pripraviť ho plnený.

Na to potrebujeme:

3 kaleráby,

2 lyžice strúhanky,

1 strúčik cesnaku,

200 g mletého mäsa,

1 cibuľa,

1 mrkva,

obľúbené korenia,

1 vajce.

Prvým krokom je ošúpať kaleráb, odrezať jeho vrchnú časť a vydlabať stred. Steny necháme asi 1 cm hrubé.

Potom ošúpeme mrkvu, cesnak a cibuľu a nakrájame ich nadrobno.

Opečte ich na panvici a pridajte mleté ​​mäso.

Ďalším krokom je pridať nasekanú dužinu z kalerábu, vajíčko, strúhanku a obľúbené korenie. Všetko poriadne premiešame a naplníme tým dutý kaleráb.

Potom ich vložte do rúry odolnej voči rúre, pridajte trochu vody a prikryte alobalom. Pripravený kaleráb pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia asi 40 minút.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pridáte ich do šalátov a koláčov. Urobíte ich raz a vydržia v pohároch po celý rok.

Čistí črevá, zlepšuje náladu a vzhľad. Pite ráno a pred spaním

The post V ČSR ho jedol každý. Takto môžete využiť zabudnutú vitamínovú bombu v kuchyni appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj