Skip to content
Menu
Menu

V našej rodine sa lúpu ríbezle len týmto spôsobom. Rýchlejšiu metódu nenájdete

Prečítať článok

6.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Julitt).

Na Slovensku sa práve začala sezóna ríbezlí, ktoré sa oplatí jesť, pretože sú chutné a zdravé. Ak sa vám nepáči ich pracné lúpanie, vyskúšajte trik mojej babičky a stonky budete odstraňovať rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. Nezašpiníte si ruky a určite sa neunavíte. Stačí použiť jeden predmet z vašej kuchynskej skrinky.

Nezašpiníte si ruky a určite sa neunavíte. Ako olúpať ríbezle?
Foto: shutterstock/Julitt

Ríbezle sú jedným z najzdravších letných druhov ovocia, ktoré začínajú dozrievať koncom júna. Počas nasledujúcich týždňov ich môžete jesť na cestách alebo si ich jedinečnú, sladkú a zároveň mierne kyslastú chuť uchovať dlhšie prípravou ovocných konzerv, ako sú džemy, šťavy alebo likéry.

Po zbere z kríka však musíte ovocie najprv pripraviť na spracovanie. Lúpanie ríbezlí zo stopiek môže byť zdĺhavé, ale už to nemusíte robiť ručne. Vyskúšajte tento jednoduchý trik od mojej babičky a stopiek sa zbavíte rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. A bez akejkoľvek námahy.

Prečo jesť ríbezle? Tieto plody sú pokladnicou vitamínov

Vlastnosti ríbezlí závisia od toho, či máte v záhrade čierne alebo červené odrody. Obe podporujú imunitu organizmu, čistia telo od toxínov a obsahujú veľa cenných vitamínov. Ich pravidelná konzumácia môže tiež pomôcť zlepšiť stav vašej pokožky, vlasov a nechtov.

Čierne ríbezle sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C (v 100 g ho obsahujú až 300 mg).
Foto: shutterstock/Pawelotto

Čierne ríbezle sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C (v 100 g ho obsahujú až 300 mg). Obohatením stravy o ne znížite hladinu zlého cholesterolu, zlepšíte činnosť čriev a očistíte organizmus od voľných radikálov.

A zaradením červených ríbezlí do svojho jedálnička môžete zlepšiť zrážanlivosť krvi. Sú výborným zdrojom draslíka (až 275 mg v 100 g), vitamínov skupiny B, vápnika a železa. Majú nižší obsah kalórií, čo môže byť dôležité pre tých, ktorí držia redukčnú diétu.

Nenájdete rýchlejší spôsob, ako ošúpať ríbezle. Moja babička ju používa roky

Moja babička už roky používa jednoduchý a pohodlný spôsob lúpania ríbezlí. Aby sa zbavila stopiek, používa…. vidličku. Ako ich odstraňuje pomocou obľúbeného príboru? Je to jednoduchšie, ako by ste si možno mysleli.

Jednoducho vloží stonku ríbezlí medzi hroty vidličky a nad miskou ráznym pohybom ťahá vidličkou zhora nadol. Stopky efektívne padajú do jednej misky a on ovocie prenesie do druhej, väčšej a čistejšej misky.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Najlepší spôsob ochrany ríbezlí a egrešov pred chorobami a škodcami. Nič nestojí

Zaraďte ho do svojho jedálnička na stimuláciu čriev a zníženie cholesterolu. Najlepšie je jesť naraz

The post V našej rodine sa lúpu ríbezle len týmto spôsobom. Rýchlejšiu metódu nenájdete appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj