Skip to content
Menu
Menu

V tejto verzii ste určite nejedli reďkovky. Surové nie sú ani z polovice také chutné

Prečítať článok

20.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/vaivirga).

Najlepšia jarná zelenina? Môžeme polemizovať, ale reďkovky sa vždy umiestnia na stupni víťazov. Reďkovky chutia najlepšie práve na jar a v lete, a to je najlepší čas na to, aby ste z obyčajnej reďkovky urobili chrumkavý a pikantný zázrak z pohára. Uhádnete, čo budeme z reďkoviek pripravovať? Tento recept si budete spájať s uhorkami a cuketami.

Reďkovky chutia najlepšie práve na jar a v lete.
Foto: shutterstock/vaivirga

Všetci sa tešíme na jar nielen preto, že dni sú dlhšie a teplejšie, ale aj preto, že na trhoch, v záhradách a na stánkoch sa objavuje najlepšia zelenina. Patrí medzi ňu čerstvá pažítka, mangold, špargľa a, samozrejme, reďkovky. Musíme otvorene priznať, že reďkovky sú vynikajúce v každej podobe – na sendviči, v šalátoch a tvarohových pastách, ale počul už niekto o nakladaných reďkovkách? Ak nie, je najvyšší čas to dohnať.

Nakladané reďkovky – občerstvenie z tých špeciálnych

Ingrediencie:

3 – 4 zväzky zrelých reďkoviek strednej veľkosti,

nálev: jedna polievková lyžica soli na liter vody,

kôpor – jeden do každej pohára,

koreň chrenu – 2-3 kusy dlhé 3 cm do každej pohára,

cesnak – 2 strúčiky do každej pohára,

4 guľôčky nového korenia do každej pohára,

2 bobkové listy do každej pohára.

Nakladané reďkovky – ako na to:

Najprv pripravte slaný nálev. Pripravte si ho toľko, koľko potrebujete podľa uvedených pomerov. Prevarte vodu so soľou a nechajte vychladnúť. Kým sa nálev ochladí, oparte a osušte poháre.

Reďkovky dôkladne očistite a prekrojte na polovicu. Samozrejme, odrežte stopky a listy.

Na dno každej nádoby vložte primerané množstvo doplnkov – cesnak, chren, nové korenie a bobkové listy. Potom vložte reďkovky. Nezabudnite ich naaranžovať celkom pevne.

Reďkovky urovnajte takmer až po otvor pohára a na vrch položte pokrčený kôpor. Potom všetko zalejte vychladnutým nálevom a pevne uzavrite.

Poháre s reďkovkami uložte na niekoľko dní na miesto s izbovou teplotou. Približne po štyroch dňoch by sa na vrchu mala začať tvoriť pena, čo je znakom toho, že proces kvasenia prebieha dobre.

Po uplynutí tejto doby premiestnite poháre na chladné a tmavé miesto. Po týždni si môžete vychutnať lahodné nakladané reďkovky.

Nakladané reďkovky sa hodia ako príloha do šalátov, sendvičov alebo k syrom.
Foto: shutterstock/Shaiith

Nakladané reďkovky sú skvelým občerstvením samy o sebe, ale sú aj ideálnou prísadou do šalátov, sendvičov alebo ako príloha k údeninám či syrom. Domáce nakladané reďkovky sú veľmi zdravé a určite sa oplatí ich vyrábať a jar je najlepší čas na to, aby ste si naplnili pivnicu nakladanými reďkovkami. Tento recept vrelo odporúčame.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nie každý vie, že tieto listy sú jedlé. Pripravíte z nich výborné pesto alebo šťavy

V týchto dňoch nevysievajte reďkovky. Úroda bude slabá

The post V tejto verzii ste určite nejedli reďkovky. Surové nie sú ani z polovice také chutné appeared first on Vášeň v tebe.