9.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Katerininamd).
Najzdravšia zelenina sú všetky zelené druhy. Za svoju farbu vďačia chlorofylu, ktorý prospieva nášmu telu, a obrovská dávka kyseliny listovej je v každodennej strave nevyhnutná. Kráľom s obrovskou korunou je brokolica, ktorú často nenávidia už tí najmenší; kým ju ochutnajú, už im nechutí. Dokážte v kuchyni zázraky a presvedčte svoje dieťa, že brokolica je jednoducho skvelá.
Takto pripravená brokolica je jednoducho skvelá.
Foto: shutterstock/Katerininamd
Ako každá zelenina s intenzívnou zelenou farbou, aj brokolica obsahuje množstvo zložiek, ktoré majú pozitívny vplyv na naše zdravie a telesné funkcie. Našťastie pre nás ju môžeme jesť po celý rok. Je zdravým doplnkom každého jedla a mala by sa na našich tanieroch objavovať čo najčastejšie. Ponúknite svojej rodine tento nákyp a už nikdy nebudete počuť: „Mami! Neznášam brokolicu“.
Za čo milujeme brokolicu?
Hoci väčšina zeleniny má na náš organizmus blahodarný účinok, brokolica je skutočnou baňou vitamínov a minerálov, ktoré sú nevyhnutné pre našu každodennú stravu. Obsiahnutý sulforafán je silný antioxidant a má silné protirakovinové vlastnosti. Tá istá zložka môže chrániť aj pred žalúdočnými a dvanástnikovými vredmi. Skutočným pokladom ukrytým v korune brokolice je draslík; 100 g varenej zeleniny obsahuje až 295 mg tohto prvku. Jeho vysoký obsah pomáha sťahovať cievy, čo následne prispieva k znižovaniu krvného tlaku.
Brokolica je skutočnou baňou vitamínov a minerálov, ktoré sú nevyhnutné pre našu každodennú stravu.
Foto: shutterstock/mama_mia
Brokolica sa tiež stará o vaše kosti a kĺby vďaka vysokej dávke vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre tvorbu kolagénu v tele. Okrem toho obsahuje luteín, zeaxantín, vitamín B2 a vitamín C – látky, ktoré chránia pred poruchami zraku súvisiacimi s vekom. Okrem toho majú nízky obsah kalórií a vlákniny, ktorá zaplní žalúdok a dodá pocit sýtosti, čo v konečnom dôsledku zabraňuje maškrteniu.
Ako pripraviť brokolicu
Brokolica pôsobí na náš organizmus najlepšie v surovej forme, ale keď ju chcete variť, oplatí sa zeleninu najprv poriadne opláchnuť a potom nožom odkrojiť všetky ružičky. Stonka sa dá tiež použiť, stačí ju olúpať od listov a odrezať suchý koniec. Treba si uvedomiť, že zažltnutá brokolica získa horkú chuť, aj keď z jej povrchu odstránite žlté škvrny. Na druhej strane kvitnúca brokolica nie je vhodná na konzumáciu.
Oplatí sa brokolicu najprv poriadne opláchnuť a potom nožom odkrojiť všetky ružičky.
Foto: pexels.com/Cats Coming
Ak už teraz viete, že chcete siahnuť po brokolici na pripravovaný pokrm, vyskúšajte tento chutný nákyp, ktorý pomôže presvedčiť najmladších členov domácnosti, aby si túto zeleninu zamilovali.
Ingrediencie:
100 g údenej slaniny,
1 celá brokolica,
2 vajcia,
balenie cherry paradajok,
1 mozzarella,
400 g krátkych cestovín alebo farfalle,
40 gramov strúhaného parmezánu,
malé balenie 18-percentnej kyslej smotany,
soľ a korenie podľa chuti.
Príprava krok za krokom:
Predhrejte rúru na 180 stupňov, ak máte rúru, nastavte ju na termo.
Cestoviny uvarte tak, aby boli al dente, z času uvedeného na obale sa oplatí ubrať dve minúty.
Slaninu nakrájajte na kocky, ružičky brokolice vykrojte a rozdeľte na menšie kúsky. Malé paradajky nakrájajte na štvrtiny.
Ružičky brokolice vložte do samostatného hrnca s vriacou osolenou vodou a niekoľko minút varte odkryté.
Slaninu opečieme na panvici.
Do misky nalejte smotanu, rozklepnite dve celé vajcia, premiešajte a podľa potreby pridajte soľ a korenie.
Uvarené a scedené cestoviny vložíme do rúry, pridáme paradajky, slaninu z panvice a scedenú brokolicu. Potom všetko zalejte zmesou smotany a vajec.
Mozzarellu nakrájajte na kocky a pridajte do nákypu. Všetky prísady dôkladne premiešajte, dochuťte soľou a korením. Vrch posypte strúhaným parmezánom.
Vložte do rúry, najprv pečte asi 10 minút pri teplote 180 °C (termo), potom asi 5 až 10 minút pri teplote 200 °C (funkcia grilu). Asi po 20 minútach je naše jedlo hotové!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nakrájala som a zmiešala s týmito prísadami. Tieto fašírky vyšli lepšie ako klasické
Oui! Táto francúzska špecialita sa príjemne rozplýva na jazyku. Je tak dobrá, že u la la
The post Vďaka tomuto nákypu si brokolicu zamiluje každý. Už nikdy viac nebudete počuť: “ Neznášam brokolicu“ appeared first on Vášeň v tebe.