Skip to content
Menu
Menu

Vráti vás do detských rokov. Prababička mi ju vždy pripravila, keď som mala hlad

Prečítať článok

17.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AS Foodstudio).

Niektoré jedlá sú mimoriadne nezabudnuteľné a zostávajú v našich srdciach dlhšie. V mojom prípade sa k tomuto jedlu vraciam s láskou. Vždy, keď ho pripravujem, pripomína mi chvíle strávené u mojej prababičky. Práve ona ho robila najlepšie.

Fazuľa po bretónsky je veľmi známe jedlo, ale čoraz viac ľudí naň zabúda
Foto: shutterstock/AS Foodstudio

Mnoho ľudí si myslí, že z polievky sa nedá najesť, pretože sú príliš ľahké. Musím s nimi nesúhlasiť, pretože existuje veľa receptov, ktoré to vyvracajú. Jeden z nich práve dnes ukazujeme a to, čo z neho vzíde, naplní brucho na veľmi dlhý čas. Vždy, keď som bola hladná, moja prababička mi ju pripravila a už po niekoľkých lyžiciach som mala plné bruško.

Fazuľa po bretónsky je veľmi známe jedlo, ale čoraz viac ľudí naň zabúda. Jej chuť nahrádzajú iné jedlá a niektorí ich považujú za chutnejšie a jednoduchšie na prípravu. Keď však chcete zažiť jej plnú chuť, pripravte si túto fazuľu. Nie je možné, aby sa vám jej chuť nepáčila.

Recept na fazuľu po bretónsky

Ingrediencie:

pol kilogramu bielej fazule,

pol kilogramu obľúbenej klobásy,

300 g údenej slaniny

stredne veľká cibuľa

4 strúčiky cesnaku,

niekoľko bobkových listov,

niekoľko guľôčok nového korenia,

2 konzervy nakrájaných paradajok,

2 polievkové lyžice 33% smotany,

olej,

lyžička majoránky,

lyžica sladkej papriky,

pol lyžičky štipľavej papriky,

soľ,

čierne korenie.

Biela fazuľa, klobása, slanina … to je fazuľa po bretónsky
Foto: shutterstock/Food Via Lenses

Spôsob prípravy:

24 hodín pred varením vložte fazuľu do misky a zalejte ju vodou. Nechajte ju cez noc nasiaknuť vodou a napučať.

Na druhý deň nakrájajte slaninu a klobásu na kocky a všetko opečte na rozpálenej panvici na oleji. Očistite a nakrájajte cibuľu a cesnak a pridajte ich do opečených údenín. Smažte približne 3 minúty.

Fazuľu preložíme do hrnca, zalejeme vodou a spolu s bobkovým listom a novým korením privedieme do varu. Po uplynutí tohto času prihoďte osmažené prísady, prilejte obsah plechoviek paradajok a premiešajte. Varte asi 60 minút na miernom ohni.

Po tomto čase odlejte malé množstvo polievky do misky a dajte do nej smotanu, premiešajte. Vlejte ju do hrnca malým prúdom.

Nakoniec všetko ochutíme soľou, korením, štipľavou a sladkou paprikou a majoránom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Hoďte hrsť do hrnca s bôbom. Bruško nebude nafúknuté ako balón

Už máte dosť pečenej fazule? Vyskúšajte maďarskú verziu. S týmito ingredienciami je neodolateľná

The post Vráti vás do detských rokov. Prababička mi ju vždy pripravila, keď som mala hlad appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj