8.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Przemyslaw Muszynski).
Dezerty by nás mali potešiť nielen svojou chuťou, ale aj vzhľadom. Niektoré dezerty vás ešte predtým, ako ich ochutnáte, zaujmú aj svojím názvom. To je prípad malinového obláčika, lahodného koláča, ktorý si môžete pripraviť v pohodlí domova.
Malinový obláčik – je jedným z najchutnejších dezertov
Foto: shutterstock/Przemyslaw Muszynski
Malinový obláčikový koláč kombinuje sladkú chuť s osviežujúcim nádychom ovocia, takže nepochybne osloví každého milovníka dezertov. Jeho príprava nie je náročná, ale vyžaduje si trochu času a ochoty. Ak si chcete byť istí, že váš malinový obláčik vyjde dokonale, použite tento recept.
Malinový obláčik – ingrediencie
Na prípravu koláča potrebujeme tieto prísady:
Krehké pečivo:
250 g pšeničnej múky,
1 PL práškového cukru,
150 g studeného masla,
1 žĺtok,
1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
1 polievková lyžica 18 % smotany.
Malinová vrstva:
2 malinové želé,
400 g čerstvých alebo mrazených malín,
Krém:
400 ml 33 % smotany na šľahanie,
250 g mascarpone,
3 polievkové lyžice práškového cukru,
Bezé:
3 bielky,
štipka soli,
150 g bieleho cukru,
1 PL zemiakového škrobu,
niekoľko kvapiek citrónovej šťavy,
hrsť mandľových lupienkov.
Na koláčik môžeme použiť čerstvé, ale aj mrazené maliny
Foto: shutterstock/Nitr
Malinový obláčik – recept
Príprava malinového koláča by sa mala rozdeliť do niekoľkých krokov. Prvým krokom je príprava malinového želé. Môžete použiť čerstvé alebo mrazené maliny. Ak použijete mrazené ovocie, vyberte ich z mrazničky asi 30 minút vopred.
Rozpusťte dve malinové želé v 600 ml vriacej vody, vložte maliny do hrnca, pridajte 50 ml vody a priveďte do varu. Keď maliny pustia šťavu, ale ešte nie uvarené, pridajte rozpustené želé a dôkladne premiešajte. Hrniec s malinami a želé odstavte, aby obsah stuhol.
Teraz je čas pripraviť cesto. Do misy dáme múku, práškový cukor a prášok do pečiva. Studené maslo nakrájame na malé kúsky a tiež pridáme k ostatným prísadám. V tej istej miske pristane aj žĺtok a studená voda alebo smotana. Všetky prísady dôkladne premiešajte a vypracujte cesto, ktoré vytvarujte do gule. Takto pripravené cesto zabaľte do potravinárskej fólie a na pol hodiny uzavrite do chladničky.
Po štvrťhodine cesto vyberte z chladničky a vyložte ním dno tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Cesto popichajte po celej ploche vidličkou a vložte do predhriatej rúry na 180 °C s horným a dolným ohrevom, ale bez ventilátora. Koláč pečte na strednej priečke približne 20 minút. Po tomto čase koláč vyberte z rúry a odložte ho vychladnúť.
Ďalším krokom je príprava pusiniek. Oddeľte žĺtky od bielkov z troch vajec. Bielky vložte do misy mixéra, pridajte štipku soli a šľahajte štyri minúty. Potom za stáleho šľahania postupne pridávajte jednu rovnú polievkovú lyžicu cukru za druhou, približne každú minútu.
Celý proces šľahania bielkov by nám mal trvať približne 15 minút a na samom konci znížime rýchlosť mixéra, pridáme zemiakový škrob a citrónovú šťavu a šľaháme ďalších 20 sekúnd. Bezé je teraz hotové.
Na dno tortovej formy opäť položíme papier na pečenie a rovnomerne naň nanesieme pusinky, ktoré posypeme mandľovými vločkami. Bezé vložíme do rúry vyhriatej na 130 °C a zapneme program konvekcia.
Po 20 minútach znížte teplotu na 110 °C a nechajte ju približne 80 minút. Po uplynutí tohto času vypnite rúru a nechajte pusinky v rúre, kým nevychladnú. Keď je pusinka vychladnutá, vyberte ju z rúry a opatrne ju vysuňte z tortovej formy.
Pripevnite boky k tortovej forme. Na dno položíme krehké cesto, zalejte ho malinovým želé a celé ho na 30 minút schlaďte v chladničke.
Teraz je čas na prípravu krému. Do misy mixéra nalejte dobre vychladenú 33 % smotanu, práškový cukor a vychladnutý syr mascarpone. Všetko premiešajte pri vysokých otáčkach. Tortu s želé a malinami vyberieme z chladničky a navrstvíme na ňu vrstvu pripraveného krému. Na krém položíme upečené pusinky a jemne pritlačíme. Celok vložte na 60 minút do chladničky. Po tomto čase je malinový obláčik pripravený na konzumáciu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Koláč so slivkami a drobenkou. Je taký dobrý, že sa nebudete chcieť zastaviť len pri jednom kúsku
Koláč „čierny les“ je chuť môjho manžela z detstva. Teraz ma ňou „trápi“ každý týždeň. Ale chutí mi
The post Vyžaduje si to trpezlivosť, ale chuť je šialená. Ako pripraviť malinový obláčik? appeared first on Vášeň v tebe.