10.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/beats1).
Aký koláč môžete pripraviť z jahôd bez toho, aby ste museli stáť hodiny v kuchyni a používať zdĺhavú prípravu? Okrem ovocia si pripravte želé a prísady na piškótový koláč. Za chvíľu budete mať úžasný, ľahký a aromatický koláč, ideálny na letné dni.
Aký koláč môžete pripraviť z jahôd bez toho, aby ste museli stáť hodiny v kuchyni a používať zdĺhavú prípravu?
Foto: shutterstock/beats1
Jahody sú jedným z najchutnejších druhov ovocia, ktoré si spájame s letom. Konzumujeme ich surové, so smotanou a cukrom, ako prílohu k palacinkám, kysnutým koláčom alebo zákuskom. Možností je naozaj dosť a každá z nich poteší svojou chuťou. Ak chcete cez víkend prekvapiť svojich hostí, pripravte z jahôd tento šialený koláč s marmeládou a ovocím. Pochváli vás aj vaša svokra.
Aký koláč môžete pripraviť z jahôd? Nestojte v kuchyni celé hodiny
Sezóna jahôd je pomerne krátka, preto by sme ju mali využiť čo najlepšie.
Foto: shutterstock/Anna List
Sezóna jahôd je pomerne krátka, preto by sme ju mali využiť čo najlepšie. Ak nemáte nápad na niečo sladké, pripravte si z nich ako hlavnú ingredienciu šialene chutný a ľahko pripraviteľný želé koláč. Môžete si byť istí, že jeden plech nemusí stačiť, pretože zmizne každá omrvinka. Čo budete potrebovať?
Na cesto budete potrebovať:
3 šálky hladkej múky
1 šálka cukru
2/3 šálky mlieka
2 veľké vajcia
120 g masla
1 balíček prášku do pečiva
2 polievkové lyžice vanilkového extraktu
štipka soli
jahodový džem na natieranie (alebo iného obľúbeného)
Tip: Ak nemáte radi džem, môžete si pripraviť zmes zo smotany, práškového cukru a mlieka.
Na želé na povrch koláča:
0,5 kg čerstvých a očistených jahôd
2 šálky vriacej vody
1 balenie jahodového želé
Ako sa pečie jahodový koláč? S týmto receptom ho zvládnete za okamih
Rúru nastavte na 180 stupňov a do veľkej misy preosejte múku, prášok do pečiva a štipku soli. Dôkladne premiešajte a odložte bokom.
V inej mise spolu vymiešajte maslo a cukor. Keď vznikne nadýchaná hmota, za stáleho miešania pridajte vajcia a vanilkový extrakt.
Potom pomaly pridávajte suché prísady a nakoniec mlieko. Nezabudnite celý čas pomaly miešať alebo mixovať, aby sa prísady krásne spojili a vytvorili hladkú hmotu.
Zmes rozdeľte na dve časti a nalejte ich na plechy vystlané papierom na pečenie. Obe vložte do predhriatej rúry na približne 20 minút.
Paličkou skontrolujte, či je stred suchý a keď je, plech vyberte a piškóty odložte vychladnúť.
Kým chladnú, pustite sa do prípravy želé.
Očistené a umyté jahody nakrájajte na štvrtiny a želé nalejte do horúcej vody. Miešajte, kým sa nerozpustí a potom ho tiež odložte bokom, aby vychladlo.
Keď už nie je želé horúce, pridajte jahody a jemne premiešajte.
Spodný diel koláča potrieme džemom, navrstvíme druhý diel a navrch nalejeme želé s ovocím.
Keď je koláč rovnomerne uhladený, vložte ho do chladničky aspoň na 2 – 3 hodiny, kým želé úplne stuhne.
Podávajte ho studený. Môžete si byť istí, že bude chutiť vynikajúco, či už ako dezert po večeri alebo ako sladké pohostenie ku káve s priateľkou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Sladké občerstvenie s jahodami a mascarpone. Tieto dezerty schovajte pred labužníkmi
Vyskúšala som tieto jahody a teraz už nesiahnem po klasickom dezerte. Táto zložka všetko mení
The post Vždy, keď robím tento koláč, všetci ma žiadajú o recept. Jeden plech nestačí appeared first on Vášeň v tebe.