Skip to content
Menu
Menu

Zalejte ich droždím a zomrú vám pred očami. Po zelenine nebude ani stopy

Prečítať článok

1.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lumi Studio).

Keď si pestujete vlastnú záhradu, nie je pre vás nič krajšie ako bujne rastúca zelenina a ovocie. Každý deň sa staráte o záhony a dávate si záležať na tom, aby sa rastlinám darilo. Často používate kvasnicové hnojivá, aby ste nepoužívali škodlivé chemikálie. Dá sa všetka zelenina zalievať kvasnicami?

Dá sa všetka zelenina zalievať kvasnicami?
Foto: shutterstock/Lumi Studio

Kvasnice sú vynikajúcim hnojivom pre mnohé rastliny. Nielenže svojím obsahom živín zlepšujú štruktúru pôdy, ale stimulujú aj rast a vývoj koreňového systému. Nespornou výhodou kvasníc je, že sa z nich dá ľahko pripraviť hnojivo, a preto túto zložku tak radi používate, keď chcete podporiť rast vašej záhrady. Sú však situácie, keď hnojivo nepomôže, ale poškodí plodinu.

Môže sa droždie použiť na zalievanie všetkej zeleniny? Zeleninou môžete plytvať

Väčšina rastlín, ktoré pestujete, miluje kvasnicový „koktail“. Existujú však rastliny, ktoré toto hnojivo neznášajú dobre, preto by ste im ho nemali dávať. Keď chcete posilniť cibuľu a zemiaky, kvasnice určite nepoužívajte. Pokazí to chuť zeleniny a nebude vhodná na konzumáciu. Lepším riešením pre zemiaky by bol žihľavový hnoj a pre cibuľu konský hnoj. Kvasnice by ste nemali používať ani na hnojenie chorých a oslabených rastlín. Zhorší to ich stav a môže to viesť až k úhynu plodín.

Hnojivo z droždia sa neodporúča používať na zemiaky a cibuľu.
Foto: pixabay/Rupprich

Ktoré rastliny majú rady kvasinky? Toto hnojivo je najjednoduchšie na svete

Väčšina z vás sa v záhrade vyhýba chemikáliám, a preto sa obraciate na prírodné metódy hnojenia rastlín. Pekárske kvasnice sú senzačným a lacným riešením pre každého záhradkára. Paradajky, paprika, uhorky alebo jahody vám dokonca porastú pred očami, keď im doprajete túto špecialitu. Koreňová zelenina ako červená repa alebo mrkva bude väčšia a chrumkavejšia a všetky bylinky budú bujnejšie a zdravšie.

Príprava kvasinkového hnojiva je triviálna. Stačí rozpustiť 50 g kvasníc v 5 litroch teplej vody a nechať niekoľko hodín pôsobiť. Touto zmesou zalievajte ovocie a zeleninu maximálne raz za dva týždne, najlepšie večer, a určite sa vám poďakujú veľkolepou úrodou.

Kvasnicové hnojivo môžete použiť na paradajky, papriky, uhorky, jahody, červenú repu, mrkvu a bylinky.
Foto: shutterstock/tanitost

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Je to najlepšie hnojivo pre paradajky. Rastú veľké a krásne červené

Ako sa vyrába hnojivo z kvasníc? Moja teta používa túto metódu už roky. Každý rok sa teší bohatej úrode

The post Zalejte ich droždím a zomrú vám pred očami. Po zelenine nebude ani stopy appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj