Skip to content
Menu
Menu

Zatvorte do pohára a otvorte v zime. Nie sú to uhorky ani cukety. Vhodné na všetky cestoviny

Prečítať článok

03.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).

Každý z nás má iné spôsoby, ako urobiť prípravu jedál rýchlejšou a chutnejšou. Je však možné varenie ešte urýchliť? Áno, a podľa tohto receptu to zvládnete. Jeho príprava je jednoduchá a uzavretie do pohárov znamená, že zostane dlhšie čerstvé.

Ilustračné foto: shutterstock/New Africa

Zima je obdobím, kedy oceňujeme najmä chute leta uzavreté v pohároch. Príprava domácich zaváranín sa stala nielen praktickým spôsobom skladovania potravín, ale aj spôsobom, ako si vychutnať vôňu čerstvej zeleniny a ovocia po celý rok. Oplatí sa nájsť si chvíľku a naplniť si špajzu domácimi špecialitami, ktoré vám prinesú spomienky na teplé dni a spestria váš zimný jedálny lístok. Nie je nič lepšie, ako keď vonku zúri snehová búrka, otvoríte dózu plnú letných chutí.

Jedným z takýchto receptov je omáčka na špagety na zimu. Táto aromatická omáčka pripravená zo zrelých paradajok, čerstvých byliniek a zeleniny je dokonalým doplnkom k cestovinám. Vďaka nej si za pár chvíľ pripravíme chutné a zdravé jedlo, ktoré chutí ako uprostred leta. Je to perfektná alternatíva k hotovým produktom z obchodu, vďaka čomu máte pod kontrolou ingrediencie a vychutnávate si prirodzenú, domácu chuť po celý rok.

Recept na omáčku na špagety na zimu

Ingrediencie

3 kg paradajok,

2 veľké cibule,

4 strúčiky cesnaku,

2 červené papriky,

2 mrkvy,

2 stonky zeleru,

200 ml olivového oleja,

2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku,

lyžica sušeného oregana,

lyžica sušenej bazalky,

lyžica cukru,

soľ a korenie podľa chuti.

Nie je nič lepšie, ako keď vonku zúri snehová búrka, otvoríte dózu plnú letných chutí.
Foto: Pixabay/Mrdidg

Spôsob prípravy

Paradajky sparíme vo vriacej vode, ošúpeme, zbavíme semienok a nakrájame na kocky.

Cibuľu a cesnak ošúpeme a potom nakrájame nadrobno. Papriku umyjeme, zbavíme semienok a nakrájame na malé kocky. Mrkvu a zeler ošúpeme a nasekáme nadrobno.

Vo veľkom hrnci zohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, smažte na strednom ohni, kým nie sú mäkké a mierne zlaté.

Pridáme nakrájanú papriku, mrkvu a zeler. Za častého miešania smažíme asi 10 minút.

Potom pridajte nakrájané paradajky a paradajkový pretlak. Varte na miernom ohni asi hodinu, kým zelenina nezmäkne a omáčka nezhustne.

Pridajte sušené oregano, bazalku, cukor, soľ a korenie podľa chuti. Dôkladne premiešame a varíme ďalších 10 minút.

Horúcu omáčku nalejte do sterilizovaných pohárov, pričom na vrchu nechajte asi 1 cm miesta. Poháre pevne uzavrite.

Poháre pasterizujte vo veľkom hrnci s vriacou vodou asi 20 minút. Po pasterizácii vyberte poháre z vody a nechajte ich vychladnúť. Omáčku skladujte na chladnom mieste.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Varia ju na juhu, ale na Slovensku chutí rovnako dobre. Táto polievka zasýti každý hlad

Najlepšie paradajky v zaváraninových pohároch. Nie je to pyré ani passata, ale chutné občerstvenie

The post Zatvorte do pohára a otvorte v zime. Nie sú to uhorky ani cukety. Vhodné na všetky cestoviny appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj