Skip to content
Menu
Menu

Zemiaky na francúzsky spôsob sú symfóniou chrumkavosti. Urobte si ich namiesto placiek a nebudete ľutovať

Prečítať článok

11.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Esin Deniz).

Slovenská kuchyňa je plná zemiakov, ale tento recept je pomerne neznámy. Hovoríme o zemiakoch na francúzsky spôsob, ktoré v mnohých domácnostiach určite nahradia klasické placky, hranolky alebo iné špeciality z tejto neskutočne chutnej zeleniny. Táto špecialita je príjemne chrumkavá a môže byť dokonalým predjedlom alebo prílohou k večeri.

Zemiaky na francúzsky spôsob sú symfóniou chrumkavosti.
Foto: shutterstock/Esin Deniz

Zemiakové placky sa stanú minulosťou, ak aspoň raz vyskúšate tieto šialené zemiaky na francúzsky spôsob. Za tajomným názvom sa skrýva šialené jedlo, ktoré je príjemne chrumkavé a doslova sa rozplýva v ústach. Príprava je hračka – stačí si zapamätať niekoľko dôležitých detailov a vyjde to vynikajúco.

Sú zemiaky na francúzsky spôsob lepšie ako klasické zemiakové placky?

V našom jedálnom lístku je veľa jedál zo zemiakov. Zemiakové placky však kraľujú, a to preto, že sú chutné, ľahko sa pripravujú a stoja nás len pár Sk. Zaujímavou alternatívou by však mohol byť recept na zemiaky na francúzsky spôsob. Špecialita s krásnym a tajomným názvom sa pripravuje veľmi ľahko a čo je najdôležitejšie, dá sa pripraviť v duchu zero waste a s použitím zeleniny zo včerajšej večere.

Tajomstvom zemiakov na francúzsky spôsob je šialene chrumkavá a zlatistá kôrka. Tá sa dosahuje pomocou nezvyčajnej metódy. Najprv sa zelenina nakrája na hrubšie plátky a uvarí. Vychladnuté zemiaky sa potom vložia do špeciálneho cesta a neskôr do olejového kúpeľa. Chuť je skutočným majstrovským dielom, rovnako ako estetická prezentácia na tanieri.

Zemiaky na francúzsky spôsob sa dajú pripraviť v duchu zero waste a s použitím zeleniny zo včerajšej večere.
Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna

Recept na zemiaky na francúzsky spôsob. Ponorte do cesta a vložte na panvicu

Ingrediencie:

500 g zemiakov,

vajce,

3 PL hustého jogurtu,

3 PL pšeničnej múky,

1 PL zemiakového škrobu,

čajová lyžička provensálskych byliniek,

olej na smaženie,

čajová lyžička sušeného cesnaku,

soľ a korenie podľa chuti.

Spôsob prípravy:

Zeleninu ošúpte, umyte, osušte a nakrájajte na hrubšie plátky.

Zemiaky varte v mierne osolenej vode asi sedem minút – je dôležité, aby boli nerozvarené, ale nesmú byť ani rozvarené a rozpadávať sa.

Teraz zemiaky scedíme a necháme vychladnúť.

Potom si pripravíme cesto. V miske zmiešame vajce, jogurt, soľ, cesnak, provensálske bylinky a korenie. Všetky ingrediencie dôkladne premiešame a nakoniec postupne pridávame múku, pričom stále miešame, kým nezískame ideálnu konzistenciu – cesto by malo mať konzistenciu hustej smotany.

Vychladnuté zemiaky namočte do cesta a vhoďte ich do panvice s horúcim olejom.

Plátky opečieme z oboch strán dohneda. Hotové zemiaky položte na papierovú utierku a pochutnajte si!

Tip – zemiaky na francúzsky spôsob chutia výborne sólo s omáčkou, podávané k večeri alebo ku grilovaným jedlám.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Sú oveľa lacnejšie ako bravčové a chutia lepšie. Ich príprava je najlepšou voľbou

Prvýkrát som ich skúsila v Číne a zachutili mi. Napodobnila som recept a teraz ich robím doma

The post Zemiaky na francúzsky spôsob sú symfóniou chrumkavosti. Urobte si ich namiesto placiek a nebudete ľutovať appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj