4.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ollphotograph).
Rezne sú jedným z najobľúbenejších jedál podávaných na slovenských stoloch. Zvyčajne sa pripravujú na mäsovom základe, ale musíme uznať, že rovnako dobre, ak nie lepšie, chutia aj v zeleninovej verzii. Počas letnej sezóny na tento účel siaham po jednej obľúbenej zelenine. Ako pripraviť cuketové rezne?
Rezne sú jedným z najobľúbenejších jedál podávaných na slovenských stoloch. Zvyčajne sa pripravujú na mäsovom základe, ale musíme uznať, že rovnako dobre, ak nie lepšie, chutia aj v zeleninovej verzii.
Foto: shutterstock/Ollphotograph
Majitelia záhrad a pozemkov pri domoch sa už môžu tešiť z úrody cukiet. Ak nemáte vlastné záhony, zájdite na najbližší trh alebo do obchodu s potravinami. Ceny tejto zeleniny sú v súčasnosti veľmi atraktívne. Keď sa zásobíte týmto sezónnym prírodným pokladom, pripravte si najlepšiu večeru leta – cuketové rezne.
Rýchle, lacné a chutné. Ako pripraviť cuketové rezne?
Cuketové rezne sú vynikajúcou alternatívou k mäsovým pochúťkam, ktoré tak dobre poznáme. V tomto variante vyzerajú mimoriadne chutne. Najmä s chrumkavým, zlatistým povrchom. Príprava pokrmu je triviálna a nevyžaduje si, aby sme siahli po kuchynskom tĺčiku alebo strúhadle.
Suroviny na rezne:
Veľká cuketa alebo 2 malé cukety,
150 g strúhaného žltého syra,
3 vajcia,
čajová lyžička provensálskych byliniek,
čajová lyžička sladkej papriky
pol čajovej lyžičky štipľavej papriky,
lyžička čerstvého kôpru,
soľ a korenie,
olej alebo olej na vyprážanie.
Prísady na strúhanku:
Potrebné ingrediencie: 120 g strúhanky,
60 g pšeničnej múky.
Cuketu umyte pod tečúcou vodou, odrežte konce a nakrájajte ju pozdĺžne na pomerne tenké plátky, alebo kolečká. Z oboch strán ich osolíme a okoreníme a na niekoľko minút odložíme.
Foto: Shutterstock/Valentyn Volkov
Obalené cuketové rezne. Ako pripraviť
Cuketu umyte pod tečúcou vodou, odrežte konce a nakrájajte ju pozdĺžne na pomerne tenké plátky, alebo kolečká. Z oboch strán ich osolíme a okoreníme a na niekoľko minút odložíme. Medzitým rozbijeme vajcia do misky, pridáme nastrúhaný syr a nasekaný kôpor. Zmes ochutíme provensálskymi bylinkami, sladkou a štipľavou paprikou. Zmes dôkladne premiešajte.
V druhej miske zmiešajte strúhanku a múku. Na panvici rozohrejte tuk podľa vlastného výberu. Ochutené plátky cukety najprv obalte v strúhanke a múke, potom ich ponorte do vaječnej zmesi s korením a syrom. Nakoniec ich môžete ešte raz obaliť v suchých prísadách a potom zeleninu umiestniť na panvicu. Smažte ich z oboch strán dozlatista a potom ich položte na tanier vystlaný papierovou utierkou, aby absorbovali prebytočný tuk. Hotové rezne podávajte teplé alebo studené spolu s obľúbenými prílohami, napríklad jogurtom a cesnakovou omáčkou. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nemecký recept je hitom medzi kuchármi. Je to dokonalá alternatíva uhorkového šalátu
The post Žiadne strúhanie ani mlátenie. Tento recept na zeleninové rezne mi raz prezradila moja babička kuchárka. appeared first on Vášeň v tebe.