Skip to content
Menu
Menu

Žiadne strúhanie ani mlátenie. Tento recept na zeleninové rezne mi raz prezradila moja babička kuchárka.

Prečítať článok

4.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ollphotograph).

Rezne sú jedným z najobľúbenejších jedál podávaných na slovenských stoloch. Zvyčajne sa pripravujú na mäsovom základe, ale musíme uznať, že rovnako dobre, ak nie lepšie, chutia aj v zeleninovej verzii. Počas letnej sezóny na tento účel siaham po jednej obľúbenej zelenine. Ako pripraviť cuketové rezne?

Rezne sú jedným z najobľúbenejších jedál podávaných na slovenských stoloch. Zvyčajne sa pripravujú na mäsovom základe, ale musíme uznať, že rovnako dobre, ak nie lepšie, chutia aj v zeleninovej verzii.
Foto: shutterstock/Ollphotograph

Majitelia záhrad a pozemkov pri domoch sa už môžu tešiť z úrody cukiet. Ak nemáte vlastné záhony, zájdite na najbližší trh alebo do obchodu s potravinami. Ceny tejto zeleniny sú v súčasnosti veľmi atraktívne. Keď sa zásobíte týmto sezónnym prírodným pokladom, pripravte si najlepšiu večeru leta – cuketové rezne.

Rýchle, lacné a chutné. Ako pripraviť cuketové rezne?

Cuketové rezne sú vynikajúcou alternatívou k mäsovým pochúťkam, ktoré tak dobre poznáme. V tomto variante vyzerajú mimoriadne chutne. Najmä s chrumkavým, zlatistým povrchom. Príprava pokrmu je triviálna a nevyžaduje si, aby sme siahli po kuchynskom tĺčiku alebo strúhadle.

Suroviny na rezne:

Veľká cuketa alebo 2 malé cukety,

150 g strúhaného žltého syra,

3 vajcia,

čajová lyžička provensálskych byliniek,

čajová lyžička sladkej papriky

pol čajovej lyžičky štipľavej papriky,

lyžička čerstvého kôpru,

soľ a korenie,

olej alebo olej na vyprážanie.

Prísady na strúhanku:

Potrebné ingrediencie: 120 g strúhanky,

60 g pšeničnej múky.

Cuketu umyte pod tečúcou vodou, odrežte konce a nakrájajte ju pozdĺžne na pomerne tenké plátky, alebo kolečká. Z oboch strán ich osolíme a okoreníme a na niekoľko minút odložíme.
Foto: Shutterstock/Valentyn Volkov

Obalené cuketové rezne. Ako pripraviť

Cuketu umyte pod tečúcou vodou, odrežte konce a nakrájajte ju pozdĺžne na pomerne tenké plátky, alebo kolečká. Z oboch strán ich osolíme a okoreníme a na niekoľko minút odložíme. Medzitým rozbijeme vajcia do misky, pridáme nastrúhaný syr a nasekaný kôpor. Zmes ochutíme provensálskymi bylinkami, sladkou a štipľavou paprikou. Zmes dôkladne premiešajte.

V druhej miske zmiešajte strúhanku a múku. Na panvici rozohrejte tuk podľa vlastného výberu. Ochutené plátky cukety najprv obalte v strúhanke a múke, potom ich ponorte do vaječnej zmesi s korením a syrom. Nakoniec ich môžete ešte raz obaliť v suchých prísadách a potom zeleninu umiestniť na panvicu. Smažte ich z oboch strán dozlatista a potom ich položte na tanier vystlaný papierovou utierkou, aby absorbovali prebytočný tuk. Hotové rezne podávajte teplé alebo studené spolu s obľúbenými prílohami, napríklad jogurtom a cesnakovou omáčkou. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nemecký recept je hitom medzi kuchármi. Je to dokonalá alternatíva uhorkového šalátu

Tento šialený predkrm pripravujem vždy cez májové víkendy. Kombinácia cukety a sladkej omáčky je úžasná

The post Žiadne strúhanie ani mlátenie. Tento recept na zeleninové rezne mi raz prezradila moja babička kuchárka. appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj