Skip to content
Menu
Menu

Bývalý brankár Tatrana Prešov Jozef Lukáč sa dožíva pekného jubilea – 70. narodenín

Bývalý brankár hádzanárov Tatrana Prešov a reprezentácie Československa Jozef Lukáč sa dožíva na Prvý sviatok vianočný pekného životného jubilea – 70. narodenín.

Jožko alias Puding ako ho volajú najbližší kamaráti, bol verný takmer počas celej hádzanárskej kariéry prešovskému zeleno-bielemu dresu. V československej lige odohral 13 sezón. Majstrovský titul získal v roku 1971 s Tatranom Prešov a v roku 1978 s pražskou Duklou počas základnej vojenskej služby (jediná sezóna mimo Tatrana). Mužstvo Tatrana Prešov, ktoré vybojovalo pre klub v ročníku 1970/71 v poradí druhý titul majstra Československa, bolo veľmi silné. Hrali zaň výrazné osobnosti ako Gregor, Lafko, bratia Greňovci, Lukošíkovci, Horváthovci, Zavadinka a ďalší skvelí hádzanári.

Veľmi rád spomína na účinkovanie vo vtedajšom Pohári európskych majstrov, v ktorom to dotiahli až do semifinále. V ňom podľahli v nemeckom Dortmunde jeho neskoršiemu víťazovi VfLGummersbach 5:12. V tomto súboji pred 14-tisíc divákmi Jožko chytil 4 z 5 sedmičiek. Bol známym likvidátorom sedemmetrových hodov. V ligovom zápase v Martine ich raz z osem pokusov zmaril až sedem. Hovorí, že „chytanie sedmičiek je umenie i logika brankára.“

Po skončení hráčskej činnosti sa súčasťou jeho života stali pedagogika a trénerská práca, ktorým sa venoval dlhých 40 rokov. Mládež vychovával v Základnej škole na Odborárskej ulici a neskôr na Československej armády v Prešove. V ZŠ na Odborárskej ulici vytvorili Školské športové stredisko so zameraním na hádzanú, ktoré sa stalo známou zásobárňou talentov pre prešovský Tatran.

V ňom ďalej pracoval so zanietenými chlapcami, s ktorými v kategóriách mladších a starších žiakov pravidelne získaval majstrovské tituly niekdajšieho Československa a Slovenska. Vo svojej zbierke ich má vyše dvadsať. Pod jeho rukami vyrástlo niekoľko generácií skvelých hádzanárov, z ktorých spomenieme S .Kolpaka, M. Mrvu, M. Justusa, S. Dobroviča, R. Pekára, M. Grucu, B. Rešovského, L. Urbana či T. Rečičára v súčasnom kádri mužov Tatrana.

Dnes je Jozef Lukáč druhý rok na zaslúženom dôchodku. Rozhodol sa dať priestor mladším nasledovníkom v radoch Tatrana Prešov. K peknému životnému jubileu mu prajeme pevné zdravie a ešte veľa elánu, ktorý vždy tak rozdával…

Všetko najlepšie želá prešovská hádzanárska rodina.

Text: Viliam Petko
Foto: Viktor Zamborský