Skip to content
Menu
Menu

František Pulščák 50

Prečítať článok

Dnes sa dožíva okrúhleho životného jubilea 50-tich rokov bývalý prešovský hokejový obranca František Pulščák starší. S hokejom začínal v časoch, keď sa v hľadisku zimného štadióna pod Kalváriou ozýval mohutný pokrik „ZPA – do toho“ a klubovými farbami boli žltá a modrá. Dnes už len jeho rovesníci a starší fanúšikovia môžu spomínať na časy, keď miestny hokejový klub niesol názov podľa bývalého štátneho podniku.

Dnešný oslávenec, ktorého spoluhráči prezývali Fany, bol jedným z tých hráčov, ktorí dostali po prvýkrát šancu obliecť dres A mužstva už v čase, keď ešte stále nosili na tvári povinný košík. Za spoľahlivé výkony v dorasteneckých kategóriách si to dozaista zaslúžil. Fanúšikovia ho registrovali s číslom 20 na chrbte a tak to ostalo až do konca kariéry, pokiaľ pôsobil v prešovských farbách.

Pulščák hrával najvyššiu slovenskú súťaž v Prešove a Spišskej Novej Vsi, na konte má 159 zápasov, v ktorých strelil 13 gólov. Päť kompletných sezón odohral vo Francúzsku, stabilnou oporou zadných radov bol v kluboch Remparts de Tours a Gothiques d\’Amiens. Dvakrát bol právom zaradený do All stars tímov Ligue Marnus (2004/05 a 2005/06).

Aj jeho zásluhou mal Prešov pomerne výrazné zastúpenie na zimnej univerziáde v roku 1993, spolu s ním vtedy obliekli najcennejší dres aj Eduard Janák a René Pucher.

Pulščák ukončil kariéru v 40 rokoch, presne 13. februára 2012 nastúpil na svoj posledný súťažný zápas, Prešov v ňom prehral v Bardejove 1:2. „Fany“ sa do štatistík kanadského bodovania nezapísal, „iba“ si odsedel dve minúty na trestnej lavici za držanie protihráča.

Dnešnému oslávencovi teda zaželajme do ďalších rokov pevné zdravie, pohodu a čo najviac radosti z výkonov a výsledkov súčasných prešovských hokejistov.

Ján MIROĽA