Skip to content
Menu
Menu

Memoriál Štefana Stanislaya

Prečítať článok

(nšc) – Atletický klub TJ Slávia Prešovská univerzita, ZŠ na Šmeralovej ulici a ŠŠK Junior Prešov usporiadajú v piatok 18. júna (9.30 h) 29. ročník Memoriálu Štefana Stanislaya v skoku do výšky mládeže.

Jeho dejiskom bude atletický štadión ZŠ na Šmeralovej ulici na Sídlisku III. Tradičné podujatie podporil i Olympijský klub Prešov. Zápoliť budú najmladší žiaci a žiačky, mladší žiaci a žiačky, starší žiaci a žiačky, dorastenci, dorastenky.

Prešovskí atletickí zanietenci týmto podujatím každoročne vzdávajú hold najvýznamnejšiemu prešovskému atlétovi. Majster športu Štefan Stanislay (1902 – 1986) bol československým reprezentantom a rekordérom v skoku do výšky. Majstrom Československa bol štyrikrát v skoku do výšky a raz v desaťboji. Ako prvý československý atlét prekonal v roku 1929 latku vo výške 190 cm. V rokoch 1924 a 1928 bol v nominácii na olympijské hry, na najväčšom sviatku športu mu však nebolo dopriate štartovať.

Svoje majstrovstvo vo výškarskom sektore, ale aj v ďalších atletických disciplínach do neskorého veku rád odovzdával najmä mládeži ako atletický tréner a funkcionár. Bol i zakladateľom viacerých atletických podujatí, spomenieme Večerný beh víťazstva v Prešove, Dukelský beh mieru Dukla – Svidník.

Nasledovníci Štefana Stanislaya videli v ňom svoj vzor. Učili sa od neho láske k športu a prírode, cieľavedomosti a húževnatosti v tréningu a pretekárskemu umeniu. Ako tréner, rozhodca a organizátor vždy dokázal povzbudiť ľudí a pripraviť preteky tak, že boli skutočným sviatkom. Štefan Stanislav sa venoval aj plávaniu, lyžovaniu, korčuľovaniu, cvičil gymnastiku, ovládal i loptové hry. Prírodu považoval za najlepšiu telocvičňu, jeho hobby bolo i poľovníctvo, rybárčenie a práca v záhradke.

Bol v desiatke najlepších prešovských športovcov dvadsiateho storočia.

Ilustracne foto: sportnet